Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga om kroppsfettprocent

  1 februari 2017
  En läsare undrar hur man kan påverka andelen fett i kroppen genom koständring och träning. Läs mitt svar här.

  Idag har jag äntligen påbörjat något som heter viktkampen och det är en nystart för mig. Jag var hos hälsocoachen idag och fick väga mig samt fettprocent och jag blev så chockad. Jag är 25 år och 165 cm lång, vägde 64 kg, och 75 cm midja men ändå låg min fettprocent på 36,5%. Jag blev så chockad. hur kan det komma sig?
  För ett halvår sedan låg min fettprocent på 28 och nu 36,5.

  Annons

  Jag äter lite för lite samt äter för mycket kolhydrater/socker. Hur lång tid kommer det ta för mig nu genom en nystart genom kost och träning ta för att få ner fettprocenten till 20%? Ge mig gärna tips och råd och pepp. Behöver det nu!

  Charlotte

  Fat woman dieting

  OBS! Bilden är hämtad från webben som illustration och har inget med frågeställaren att göra!

  Hej Charlotte och tack för en ovanlig och bra fråga som säkert fler kan finna intressant!

  Det här med fettprocent är lite klurigt och just därför tycker jag inte att du ska oroa dig så mycket.  Du har redan idag en hälsosam vikt och om du förändrar dina matvanor till det bättre och framförallt får bra träningsrutiner så behöver du knappast bry dig så mycket om det här med fettprocenten. Du kanske går ner några kilon och bygger på dig en del muskler med hjälp av rätt sorts träning, och då kommer även fettprocenten att förändras. Hur fort detta gå beror naturligtvis på HUR mycket du förändrar och hur konsekvent du är. Ta som huvudinriktning att du ska bli hälsosam och det blir du med rätt mat + träning. Sträva inte att få ner vikt och fettprocent alltför mycket – då blir du ohälsosam åt andra hållet istället.

  Nu vet jag ju inte hur du har mätt, men det finns flera olika metoder – mer eller mindre tillförlitliga. Det kanske vanligaste som jag antar att du har använt är en s.k impedansvåg eller bio-impedansvåg. När man använder en sådan kan det slå väldigt olika beroende på hur mycket vatten man har i kroppen och det kan, som du kanske vet, skilja en hel del – flera procentenheter. Därför är det viktigt att man jämför två mätningstillfällen som är så lika varandra som möjligt. Dvs mät efter toalettbesök vid ungefär samma tid på dagen då du har ätit ungefär samma typ av mat samma dag och kanske även dagen innan. Detta eftersom vattenhalten i kroppen varierar och påverkas av ovanstående.

  Man brukar säga att en normal fettprocent för kvinnor ligger mellan 20-30 % och under 20 % klassas man som mager. (För män är siffrorna helt annorlunda eftersom de har en helt annan kroppssammansättning med högre andel muskler och lägre andel fett.) Därför tycker jag inte att du ska ha 20 % som målsättning – nöj dig med att ligga mellan 25-30. Det är direkt skadligt att ha för lite kroppsfett eftersom fettet har stor betydelse för tillverkningen av vissa hormoner i kroppen. Alltför låg andel kroppsfett kan exempelvis förorsaka  utebliven mens. Av samma orsak tycker jag att du inte ska gå alltför mycket. Ju mer du tränar, desto mer muskler får du och desto högre BMI bör du ha.

  Varmt lycka till/Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar