Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga om hur man hittar motivation.

  10 juli 2011
  Fråga:

  Jag vill hitta motivationen till en viktminskning och försöker ta en sak i taget för att det inte ska bli för stor förändring på en gång. Från att inte tänka på vad jag äter och inte motionera något så har jag nu uteslutit godis och snacks under 2 veckor och går dagliga promenader i 30min men vågen rör sig inte det minsta lilla. Jag tänkte att jag ska försöka hålla koll på kalorierna varje dag och undrar därför hur många kcal jag ska hålla mig till varje dag för att minska i vikt. Om du har några andra bra tänkvärda tips så vore jag tacksam för det också. Eftersom jag har mycket att kämpa med så vill jag ju gärna se en liten förändring snart för att inte tappa lusten att fortsätta. Jag är 167cm och väger 102kg.

  Svar:

  Jag tycker att det låter som om du redan skaffat din grund-motivation eftersom du tagit tag i dina mat-och motionsvanor. För att bibehålla den känslan vill du naturligtvis se resultat av dina ansträngningar – självklart!

  Annons

  För att få ett tydligt resultat krävs att du äter mindre än vad din kropp behöver, så att den använder det lagrade kroppsfettet som energikälla. Det kan ta en liten tid innan fettförbränningen kommer igång, så den viktigaste egenskap du behöver jobba med är ditt tålamod. Om du lägger dig på ca 1500 kcal dagligen bör du få en bra viktminskning men ändå kunna äta dig belåten.

  Helst ska du inte väga dig för ofta utan bara jobba med att lära dig vilka mängder du behöver äta för att få en stabil viktminskning och vara trygg med att det du äter ger dig den näring kroppen vill ha.

  När man har många kilon som ska bort måste man tänka långsiktigt och verkligen bestämma sig för att viktminskningen måste få ta sin tid. Skaffa dig långsiktigt hållbara matvanor och tillåt dig lite guldkanter här och där för att inte tappa bort motivationen på vägen. Om du läser mina tidigare svar här i bloggen och på expertsidorna, kommer du att hitta mängder med olika tips och råd för att jobba just med motivationen. Du måste också hitta DITT sätt att äta och må bra. Det allra viktigaste är att du verkligen bestämmer dig för att du vill gå ner i vikt och må bättre, bli piggare och gladare.

  Det är suveränt att du börjat promenera! Den lågintensiva motionen ökar förbränningen och ger dig ”må bra-kickar”. Fortsätt med det och så småningom kan du öka farten och öka pulsen genom att gå i backar eller lägga till stavar. Du kommer säkert också att bli sugen på att testa andra träningsformer.

  Ta gärna en god vän till hjälp – eller starta en tråd i vårt forum där ni kan vara flera som stöttar varandra. Du har mängder med själsfränder som vet hur det känns! Jag också!

  Varmt lycka till – detta fixar du om du verkligen vill!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar