Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga om att komplettera recepten

  29 januari 2016

  Hej!
  Jag är prenumerant på MåBra sedan en tid tillbaka och tycker det är en bra och ger mycket inspiration.Det jag tänkt på är maten att det är ” lite kalorier”, ex jag och många fler tränar relativt hårt och behöver ett ganska stort kaloriintag per/dag:) Så det jag skulle vilja tipsa er om att ni kan skriva till hur vi skulle kunna lägga till mer protein i maten för oss som vill bygga muskler/gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt:), om jag förstår så är väl inte eran tidning avsedd enbart för dem som vill minska i vikt?!hoppas ni förstår va jag menar:) kram på er!

  Annons

  Katrin

  Mitt svar till Katrin:

  Självklart vill vi att alla ska kunna använda våra recept, men det är så att vi har valt att lägga i stort sett alla recept under 500 kcal. Anledningen är att det är lättare att lägga till för den som behöver, än att dra ifrån för den som har behov av att hålla igen på energin.

  Våra recept är balanserade för att ge tillräckligt mycket av både protein, fett och kolhydrater över tid. Det innebär inte att varje enskilt recept ger samma sammansättning, men att om du räknar på en hel dag eller ännu bättre på flera dagar så blir det en bra balans. Vissa recept ligger relativt högt i protein, exempelvis Bönpasta med kyckling, medan ett annat ger mycket fett som Wallenburgare, och ett tredje innehåller förhållandevis mycket kolhydrater som Tagliatelle med sparris och räkor. Men totalt sett blir det bra!

  Detta betyder att du helt enkelt kan välja en större portion om du behöver mer energi än vad ett viss recept ger. Är det ett proteinrikt recept kan du komplettera med mer potatis, pasta eller ris och är det ett kolhydratrika kan du lägga till mer baljväxter, ägg eller kyckling. Du kan också välja ett stadigare mellanmål för att öka på energiinnehållet.

  Oftast räcker proteinmängden även om du tränar för att få mer muskelmassa om du inte befinner dig på elitnivå. Musklerna växer av träningen när muskelfibrer bryts ner och återuppbyggs och då behövs även kolhydrater för att du ska orka. Det finns ingen anledning för de allra, allra flesta att lägga till dyra proteinpulver, vanlig mat räcker långt. Ett mellanmål ett par timmar innan träningen och ett mål strax efter (helst inom en halvtimme) är optimalt för snabb återhämtning. Dessa mål bör innehålla både protein och kolhydrater och då följer även lite fett med per automatik.

  Hoppas att du känner dig nöjd med detta svar. Du får gärna kommentera!

  hälsar Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar