Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: hur ska jag kunna tappa vikt

  17 augusti 2015

  Jag undrar hur jag ska göra för att tappa vikt. Jag går på promenader på morgonen och även flera gånger om dagen, tränar även 5-6 gånger i veckan men det händer liksom inget. Äter en bra kost och mellanmål.
  /Ella

  Annons

  Mitt svar till Ella,

  För att du ska gå ner i vikt krävs att ditt kaloriintag blir mindre än det din kropp gör av med. Det måste alltså bli ett energiunderskott, så att kroppen börjar använda fettdepåerna som ”reservföda”.

  I dagsläget ligger du troligen på jämvikt och då händer ingenting. Vissa dagar kanske du hamnar under behovet, men andra dagar blir det tvärtom och då fördelar kroppen energin så att du får viktbalans.

  Knepet är alltså att konsekvent börja äta lite mindre eller träna ännu mer, men det sistnämnda brukar oftast inte räcka om man inte börjar träna jättemycket mer än innan och samtidigt äta lita mycket som förr.

  Du säger att du äter en bra kost och mellanmål, men hur bra och nyttigt det än är, så måste du alltså dra ner nånstans. Nyttig mat innehåller ju också kalorier…

  Nu kan du välja olika metoder för att minska energiintaget. Du kanske ska ta bort något mellanmål eller dra ner lite på portionsstorleken eller kanske prova periodisk fasta. Om fastemetoderna kan du läsa mer på 5:2-klubbens hemsida. 

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar