Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: Bilringen sitter som berget

  29 mars 2010
  Fråga:

  Hej!

  För drygt två år sedan, fick jag veta att jag har fel på ämnesomsättningen. När jag kom till doktorn hade jag ingen förbränning över huvud taget.

  Jag som knappt aldrig gått upp i vikt förut ökade ca 5-6 kg. Inte så mycket kanske , men allt sitter i mellangärdet och jag ”känner inte igen” mig själv längre.

  Annons

  Trots att jag försökt undvika kakor och sötsaker, åtminstone till vardags, och varje morgon  före frukost kör ett pass på crosstrainer ( det har jag gjort idrygt 2 år nu) och sedan går en rask promenad till jobbet händer ingenting.Inbillade mig att jag skulle gå ner, då medicinen blev rätt inställd, men icke!

  Känner så många som har det som jag och undrar: Finns det inget man kan göra för att få bort den förhatliga bilringen igen? Tror att vi är många som vill veta. 
  Anneth

  Svar:

  Jo, det är säkert många som har tröttnat på sin bilring men som har svårt att få till den förändring som krävs för att få bort den.

  Det är utmärkt att du tänker på att undvika godis och kaffebröd och att du ökat på träningen. De åtgärderna gör troligen att du har hittat kroppens jämviktsläge och det är så du ska äta i fortsättningen när du vill behålla vikten.

  MEN för att först gå ner dina 5-6 kilo behöver du dra ner ännu lite mer, och göra det på ett konsekvent sätt. Genom att minska kaloritillförseln med ca 500 kcal/dag får du en viktnedgång på ca 0,5kg/vecka under förutsättning att du inte unnar dig alltför mycket extra under helgen. Risken är annars att kroppen tar upp varenda liten kalori och så hamnar du återigen på jämviktsnivå.

  Mitt råd är alltså att du under en period bestämmer dig för att vara konsekvent och hålla lite koll på hur mycket du stoppar i dig. Använd gärna våra recept som är kaloriberäknade, så får du en bra uppfattning om hur mycket det blir. Du hittar också en kaloritabell här på sajten, så att du kan få en uppfattning om hur många kalorier det finns i alla eventuella ”extras”. Bestäm dig NU och lycka till!


  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar