Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga – är det vinet som gör att jag inte går ner i vikt?

  27 mars 2016

  Jag har haft en maildialog med en medlem i 5:2-klubben som inte fått de resultat hon önskat sig. Jag sammanfattar här en del av vår konversation som kan vara av intresse för fler.

  Jag är 69 år o är 157 cm lång o väger 76 kg. Jag har smala ben o bakdel men större upptill. Jag tänker mycket på att hålla ner fetthalten i maten. Har viktväktartänk vid matlagning. Promenerar dagligen ca 50 min o går så fort jag kan o orkar.  Sommartid cyklar jag ca en mil ett par gånger i veckan. Jag bowlar en till två gånger i veckan vår o höst.
  Äter högst 1500 kcal – det fick jag fram genom min loggbok i 5:2 programmet jag har prenumeration på 6 månader.

  Annons

  Minst 10 kg måste jag gå ner, står inte ut med den här magen. Kanske att jag skall tänka på att vinet ger mer kcal än man tror…

  Så här skrev jag, delvis innan jag fått en del av svaren:

  Det är väldigt svårt att helt säkert kunna förklara varför du inte får de viktminskningsresultat som du önskar. För att gissa säkrare skulle jag behöva se exakt vad du äter och exakt hur mycket du rör dig och det är ju svårt. Jag kan bara gissa mig fram…

  Du hade goda resultat första gången du var med i ViktVäktarna, men jag undrar då hur länge du var med andra och tredje gången. Var det lika länge som första eller gav du upp av någon anledning? I så fall visar det att du kanske äter mer konsekvent rätt när du är noggrann och dessutom påpassad av en konsulent som väger dig regelbundet. Den mentala pressen gör en hel del.

  1500 kcal som högsta dagsintag låter ganska lite. Väger du maten eller uppskattar du mängderna på ett ungefär? Ögonmåttet kan nämligen växa efter ett tag…och ibland kanske du glömmer att föra in småsaker som åker in i munnen av bara farten. Och vin kan ge fler kalorier än man tänkt sig, en liten extraslurk ur dunken kan förvilla och locka till att man blir mindre noga med vad man äter. Dessutom finns en hel del viner som har en hög sockerhalt och som ger fler kalorier/glas än ett torrare vin. Numera redovisar systembolaget sockerhalten i alla viner, så kolla att du köper viner med mindre än 3 g/liter.

  Hur långa är dina promenader och hur ofta går du? Det kan vara en idé att variera sin träning och öka intensiteten för att få bättre effekt. Gå i backar så att du får upp pulsen även om det känns jobbigt. Det är inte farligt att flåsa – tvärtom så förbättras din kondition om du utmanar dig själv.

  Du skriver att du har en ”kärringmage”. Det har jag också och det får man leva med i vår ålder. Att eftersträva ett platt mage är i stort sett omöjligt, men jag vet ju inte hur stor din mage är och om det bara är magen som är rund? Är du smal för övrigt? En del kan förklaras av gener, men även åldern spelar roll liksom mat- och dryckesvanor. Alkohol och socker har dessvärre en tendens att sätta sig extra mycket just på buken.

  Jag föreslår att du återupptar att skriva loggbok för allt det du äter och dricker och dessutom mäter/väger noggrant under ett par veckor. Ät max 500 kcal 2 dagar/vecka och begränsa dig till max 1500 kcal de andra 5 dagarna. Jag skulle bli mycket förvånad om du inte får ett tydligt resultat då!

  Red wine with blue cheese and ealnuts on wooden background

  Red wine with blue cheese and ealnuts on wooden background

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar