Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: Är 1300 kcal för lite?

  25 september 2015

  Jag tränar 5-6 dagar i veckan hård styrketräning och kondition någon gång i veckan och ligger på 1300 kcal. Äter inte upp kalorierna jag tränar heller. Är det för lite ? Väger 86 och är 173 lång.
  Emma

  Annons

  styrketräning

  Hej Emma,

  Så bra att du frågar innan du börjar bli trött:-). Jag skulle påstå att du kan klara dig på 1300 kcal under en period – typ ett par månader – för att få en snabb start på viktminskningen. Men ligger du alltför länge på ett så lågt energiintag kan du få problem med näringsstatusen, vilket kan göra att du blir trött och även får andra bristsymtom. Dessutom kan kroppen svara med att spara energi och det resulterar i en sämre fettförbränning. Ett sätt att öka näringsinnehållet i maten är att använda s.k. VLCD-produkter – det har jag skrivit om i tidigare blogginlägg, tex detta eller det här.

  Jag ger dig två alternativa förslag:

  1. Gå upp till ca 1500 kcal efter någon månad och se till att variera träningen. Konditionsträning kräver mer energi och variationen i sig är bra – du behöver bara kompensera för träningen om du känner att du inte orkar annars. Se till att äta ett litet mellanmål ett par timmar innan träningen och ät sedan så snart som möjligt efter träningen – helst inom 30 minuter för att kroppen ska återhämta sig snabbt. Det behöver inte vara stora mängder, men gärna protein- och kolhydratrikt. Kvarg med bär och frön, lite frukt och nötter, ägg, eller grovmacka med pålägg.

  2. Testa periodisk fasta, t ex 5:2-metoden, 24-timmars eller 16:8. Genom fastan kan du få ner energiintaget totalt sett utan att energiomsättningen och fettförbränningen försämras. Läs gärna mer om detta på 5:2-klubbens sida.

  Var rädd om dig och lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar