Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Lagom är bäst!

  7 februari 2017
  Vårt svenska ord "lagom" håller på att invadera Storbritannien. Här skriver jag om varför jag tycker att det är så bra!

  Precis som att ryggsäck har blivit rucksack och smörgåsbord heter smorgasbord på engelska har vårt svenska ord ”lagom” börjat invadera Storbritannien. Och inte bara ordet, utan hela företeelsen. Här hemma har uttrycket betraktats som lite tråkpräktigt, men det är egentligen synd. Lagom är verkligen just ….. lagom!

  Annons

  Jag såg på TV2 igår där man hade ett långt inslag om detta det svenskaste av ord! Jag tycker det är bra, men så är jag ju också en velig våg som söker balans här i livet och kanske just därför gillar hela ”lagom-grejen”.

  Lagom mycket mat och lite lagom med träning mår min kropp bäst av. Sen blir det inte alltid så, men som genomsnitt tror jag att jag trivs med att hamna i lagom-medianen.

  Jag tror inte heller på att vi ska jaga livet ur oss för att vara supernyttiga och leva superhälsosamt. Det kan bli ett stressmoment att ständigt känna kravet att man ska vara så perfekt. Nej, lite lagom är fina fisken. Ät nyttig och bra, vanlig mat för det mesta, men ta dig en semla på tisdag och njut av den utan dåligt samvete. En näve lösgodis ibland dör du inte heller av, men köp inte ett kilo. Lagom är finfint!

  Att få njuta av vin till maten uppskattar jag mycket. Men att pimpla alltför mycket är definitivt inte nyttigt. Hm, lite lagom där också, alltså!

  Livet är inte alltid superkul men kanske man uppskattar det roliga mer om det är lite tråkigt ibland. Det sa i alla fall Alfons farmor och jag håller med.

  Tänk om man hade obegränsat med pengar – inte skulle jag bli lyckligare för det, men det är inte kul att alltid behöva vända på varje femöring heller. Lagom är bra!

  Att vara överviktig mår ingen bra av, men alltför smal bör man inte heller sträva efter att bli. Kroppen behöver lite reservenergi och lite fett på kroppen är nödvändigt för att hormonerna ska produceras och vi ska fungera normalt.

  Om jag varvar träning och vila blir det också balans. Nu har jag dragits med en tröstlöst rejäl förkylning sedan jul, och träningen ligger LÅNGT under lagom-nivå. Kondisen har ramlat ner i källarplanet, men det får jag kompensera när jag bliva frisk. Inte genom att tokträna, utan det får bli en långsam återgång så att jag inte tappar lusten och motivationen för att jag inte orkar. Just precis – lagom är bäst!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar