Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Kolhydratkriget – jag tycker att…

  21 december 2011

  Vilket otroligt gensvar på debattartikeln om LCHF på MåBra:s hemsida. Aldrig har jag sett så många engagerade män inne på vår sajt som idag! Var kom ni ifrån?…;-)

  Min spontana reaktion är att det blir så polariserat i debatten. Antingen förespråkar man det ena eller det andra. Jag tycker man glömmer att vi är individer med olika genuppsättningar och vi kanske inte har identiska behov.

  Annons

  Jag återkommer till min mormors bror som brukade säga: ”pröva vad din kropp sunt är”. Ragnar var född på 1800-talet men insåg att människor mår bra av olika saker och kanske också olika vid olika perioder i livet.

  Visst bör det finnas en allmän rekommendation och den bör vara riktad så att den gäller de allra flesta av oss. I mitt huvud är det logiskt att fördela vårt intag på så många olika livsmedel som möjligt. På så vis säkerställer vi att ge kroppen den näring den behöver och vi minimerar riskerna att få i oss alltför mycket av det onyttiga.

  Sedan kan man fördela mängderna lite olika beroende på enskilda behov och preferenser. Om jag serverar en middag bestående av kött/fisk med rostade rötter, en sås med crème fraîche och en grönsallad, så kanske jag själv fördelar mängderna jämnt och tar pyttelite sås, medan någon tar en större köttbit, lite mindre rötter och en rejäl klick av såsen. Samma mat men lite olika fördelning helt enkelt.

  Självklart kan det också finnas anledning att helt utesluta vissa livsmedel. Vi kan konstatera att födoämnesallergierna har ökat i omfattning. Tål man inte ägg ska man inte äta dem, mår man dåligt av mjölk ska den uteslutas. Glutenintoleransen verkar öka osv. Det verkar också som vi har olika tolerans när det gäller socker och andra snabba kolhydrater. Jag brukar jämföra med alkohol: somliga kan dricka ett glas och vara nöjda, medan andra triggar igång begäret av minsta lilla smutt. Klarar man inte att begränsa sitt kolhydratintag, kanske man ska tänka sig för innan man tar en kaka och kanske till och med utesluta alla snabba kolhydrater.

  Det är upp till var och en att ta ansvar för sin egen kosthållning. Äter man varierat, motionerar och mår bra finns det ingen anledning att drastiskt ändra sina vanor. Mår man dåligt eller om man drar på övervikt bör man tänka om och prova sig fram för att finna en metod som fungerar. Det som är bra för mig kanske inte funkar på dig men målsättningen måste vara att må så bra som möjligt. Sök alltså för att hitta din väg till välbefinnande!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar