Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Knäckebröd är bäst!

  19 september 2014

  knäckebröd

  Jag älskar bröd och mackor, men har under åren vant mig vid att äta nästan bara knäckebröd. Det ger så mycket mer mättnad för kalorierna tycker jag + att det oftast är mer fiberrikt och mer kalorisnålt än mjuka alternativ. Då och då unnar jag mig en bit baguette men oftast då hembakt. Dels vet jag vad jag har stoppat i brödet och väljer då själv hur mycket fibrer jag vill ha eller om jag gör surdegsbröd, som ju ger ett lite lägre GI-värde, men de få gånger jag äter mjukt bröd gör jag det för att det ska smaka gott och då är det smaken som har högsta prio!

  Annons

  Det finns ett undantag från ”inteätamjuktbrödtillfrukost-regeln” och det är den fantastiskt goda Ölandsgrova som jag bara äter när jag är i Byxelkrok. Det är mörkt och det heter Ölandsgrova för att det är grövre än den vanliga Ölandslimpan, MEN ack ack – den innehåller ganska mycket sirap också….. Så det blir inte varje dag när jag är där och på så sätt blir det lite extra festligt de dagar jag kostar på mig detta.

  Många tror att mörkt bröd är en garanti för att det är nyttigt och fiberrikt men så är det inte alls. Det finns ljusa brödsorter som innehåller mycket mer fibrer än många mörka. Det bästa om du vill köpa bröd är att läsa innehållsförteckning och näringsdeklaration. Om det under ”kolhydrater” finns ”varav sockerater” ska du välja ett bröd som innehåller mindre än 5 g. Du kan hitta sorter som innehåller allt från 1-15 g, så det är stora skillnader det handlar om. Knäckebröd brukar ligga på ungefär 1–1,5 g.

  För att ett bröd ska få nyckelhålsmärkas måste mjukt bröd innehålla minst 25 % fullkorn medan hårt bröd har en lägstagräns på 50 % fullkorn. Dessutom får sockermängden inte överstiga 5 g/100 g bröd. Så det finns all anledning att äta mer knäckebröd!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar