Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Kan man äta mindre än 500 kcal på fastedagarna?

  8 september 2013

  Det har kommit flera frågor om varför man rekommenderar just 500 kcal för alla kvinnor. Här är ett par:

  Jag håller just nu på med 5:2 metoden och jag undrar om det gör något om man skulle äta mindre än 500 kalorier på en fastedag eller är de bara bra om man vill gå ner i vikt? Tacksam för svar!
  Erika

  5:2 metoden rekommenderar 500 kcal för kvinnor de dagar man fastar.

  Annons

  Hur har man kommit fram till just 500 kcal? Beror inte intaget på ålder längd och vikt? Hur viktigt är det att man lägger sig på exakt 500 kcal?
  Anette

  Hej Erika, Anette och alla andra som undrar,

  Man brukar säga att man ska äta ungefär 1/4 av sitt vanliga energibehov under fastedagarna. Anledningen är dels att man ska hålla förbränningen vid liv, men också att det inte ska kännas alltför jobbigt att man måste avstå helt från föda.

  500 kcal är alltså att se som en genomsnittligt riktvärde för de flesta medelaktiva kvinnor i medelstorlek, där man har en normalförbrukning runt 2000 kcal. Du kanske är stillasittande och dessutom liten till växten. I så fall kanske ditt normalintag ligger på 1600 kcal och då skulle 400 kcal motsvara 1/4 av din vanliga energinivå. Är du istället lång och storvuxen eller muskulös, kanske du har ett energibehov som är högre och då kanske du bör äta runt 600 kcal på fastedagarna.

  Men jag undrar varför du Erika vill minska intaget under 500 kcal? Är det för att få en ännu snabbare viktminskning, så tycker jag att det är onödigt. Det blir tillräckligt effektivt om du håller dig runt 500, men om du menar att du enstaka dagar kan hamna lägre än 500 kcal, så är det knappast farligt.
  /Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  8 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar