Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Kaloriintag på 5:2-metodens ätdagar

  8 januari 2014

  Jag har en fråga som jag funderat mycket på och som jag gärna skulle vilja ha ett bra svar på. När det kommer till 5:2, ska man dra ner på kaloriintaget även de dagar då man inte fastar eller ska man hålla sig till generellt rekommenderade för man/kvinna. Jag läser och läser men hittar så dubbla budskap. En del säger att man inte ska dra ner för då missgynnar det vikteffekten. Jag har mycket att gå ner i vikt och det är främst därför mitt intresse för denna metod vaknat.

  Annons

  Karolina

  Bra fråga Karolina! Eftersom du har mycket att gå ner i vikt är det bra att du åtminstone har ordentlig koll på ditt energiintag – inte bara på fastedagarna utan även övriga 5 dagar, så att du inte riskerar att ”unna dig” så mycket extra att ditt underskott äts upp av kompensationskalorier.

  Du ska dock inte dra ner alltför mycket på ätdagarna – dels kan du då ställa kroppen lite i sparläge vilket kan göra att ämnesomsättningen påverkas, dels riskerar du att få i dig tillräckligt med nödvändiga näringsämnen. Nu beror det lite på vad ditt ”normala” energiintag ligger på, vilket ju är beroende av din ålder, vikt och fysiska aktivitet. Ligger det uppåt 2500-3000 kan du dra ner en del men inte mycket lägre än ca 1800-2000 kcal under ätdagarna om du konsekvent ligger på max 500 kcal på dina två-dagar. Siffran 1800-2000 kcal är ett ungefärligt snittmått om du är i 30-60-årsåldern och väger mellan 70-90 kg och ligger på låg-mellanaktivitet. Hoppas detta vägleder dig något. Jag föreslår vidare att du går med i 5:2-klubben där du kan chatta med oss experter, ha en egen blogg och få inspiration från andra i samma situation som du. Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  4 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar