Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Kakmonster eller sockerberoende?

  9 november 2015

  Jag skrev för ett par dagar sen att det är okej att äta kakor och andra godsaker. Ska jag gardera mig kanske jag ändå ska nämna att detta funkar på den huvuddel av oss som besitter förmågan att kunna äta socker utan att hamna i totalt frosseri. Tillhör man den senare kategorin ska man naturligtvis undvika allt socker. Det är lika självklart som att man ska undvika att dricka vin om man är alkoholist!

  Annons

  Det är inte så väldigt länge sen som begreppet sockeralkoholist eller sockerberoende myntades. Förr i världen åt man mat och vid tämligen sällsynta tillfällen festades det med kaffebröd eller söta desserter. Att köpa en chokladkaka på väg från jobbet fanns inte inom möjligheternas gräns för mina föräldrar när de var unga.

  När jag var barn kunde vi till vardags få en apelsin som dessert. Men jag minns också hur vi på lördagarna ibland fick gå på kondis och välja varsin bakelse. Det var så stort att jag minns det…! Då var naturligtvis risken att bli sockerberoende mindre än idag när vi har drösvis med godis längst framme vid butikskassorna vare sig vi är på ICA eller i trävarubutiken…

  Den självklara tillgången på snask tillsammans med vår totalt sett bättre ekonomiska situation är inte till fördel för oss med lite klen karaktär, MEN du behöver inte betrakta dig som sockerberoende bara för att du tycker om sötsaker och då och då får lust att frossa. Lika lite som att du är alkoholist för att du njuter av att dricka vin ibland.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar