Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Julmat och julklappstips

  19 december 2011

  Varför denna ångest inför julbordets fröjder? Julmat är BRA mat och ingenting att vara rädd för! Det enda man behöver tänka på är mängderna!

  Äter man julbord ute ”på lokal” eller som gäst hos vänner, är mitt bästa tips att gå ett varv runt bordet och lägga upp loppet på ett smart sätt. Välj ut det godaste och ät det först, tillsammans med det gröna som förhoppningsvis finns nånstans. Och då menar jag inte rödbetssalladen som består av 50 % majonnäs.

  Annons

  På julbordet finns massor av proteinrik mat som mättar bra. Kolhydraterna kan man minska på ett sånt här tillfälle. Men några sillbitar och en kokt potatis är mums! Det börjar jag alltid med, sen blir det lax av de slag som bjuds. Äter man sig skönt mätt, behöver man inte överäta av godisbordet, även om det alltid går att pilla i sig hur mätt man än är. Läste just inlägget på webben som förklarar varför det går att äta sötsaker fastän man egentligen är mätt. Intressant – läs mer här. Den här insikten gör att man kanske helt enkelt ska låta bli det söta helt och hållet – särskilt om man inte har förmågan att nöja sig med bara lite.

  På mitt eget bord hemma blir det lite färre rätter än vanligt eftersom vi inte blir så många. Mamsen tycker att lax och skinka är viktigast, sonen föredrar sillar och köttbullar (hemlagade och välkryddade) och själv kan jag inte vara utan kokta grisfötter och mitt hemgjorda knäckebröd (receptet hittar du här). Eftersom mamma är glutenintolerant ska jag även baka knäckebräcken som finns i senaste numret – de kommer hon att gilla.

  Nu tycker jag att vi ska njuta av julmaten – åtminstone en gång – utan att vara för stränga mot oss själva. Blir det lite för mycket är det inte hela världen, så länge som man inte äter så att man mår dåligt. En skön promenad efter maten är härligt, sen kan man ta itu med julklappsutdelningen.

  Jag tänker varje år att jag ska köpa klappar undan för undan under året, så att allt är klart när man kommer till veckan innan jul, men inte lyckades det i år heller… Lika svårt är det när någon undrar vad man önskar sig själv. Man borde skriva upp när man kommer på något särskilt. I år vet jag i alla fall vad jag vill ha: små lätta hantlar på 1 kg för att få bättre effekt av den vanliga gympan. Bra också när jag är ute och går. Sen vill jag gärna ha en egen yogamatta. När vi var på Fuerteventura nu senast hade de köpt in urdåliga mattor som man bara gled runt på, så nästa gång vill jag ta med en egen.

          

  Läste Katarina Woxneruds blogg i morse med hennes bästa julklappstips. Helt suveränt! Läs du också – här!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar