Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Jag var också ett bantande barn!

  1 november 2011

  Tänk vilket ståhej det blir i media nuförtiden när all information går fort som rackar’n runt jorden. Jag tänker närmast på den här nya boken om 14-åriga Maggie som gick ner i vikt och blev populär istället för ensam och mobbad. Nu vill många stoppa boken för att man är rädd att den ska hetsa unga flickor till ätstörningar.

  Annons

  Visst ska man vara oerhört försiktig när man pratar övervikt med barn, men grejen är väl också att försöka undvika att våra barn blir överviktiga redan som små. De flesta forskare är ense om att ett överviktigt barn får svårt med vikten även i vuxen ålder, och då pratar vi inte om normalmulliga ungar utan om övervikt.

  Svårigheten är att framföra budskapet till de föräldrar som ska tampas med informationsflödet. Var går gränsen mellan normal mullighet och fetma? Hur ska man skapa goda mat- och motionsvanor för barnen utan att det går till bantningshets?

  En bra väg är troligen att själv som vuxen vara en god förebild. Att äta allt och tillåta sig att njuta av mat utan att för den skull frossa, och att låta bli att prata om att man får dåligt samvete så fort man äter lite extra festligt, till exempel.

  Jag minns när jag själv var 14 år och överviktig. Jag tvingade mamma att ta mig till doktorn för att jag trodde att jag skulle få ett piller som skulle hjälpa mig ner i vikt. Så besviken jag blev när doktorn sa att jag skulle äta mindre och röra mig mer. Det var inte så mycket psykologisnack där inte, men budskapet var tydligt – inga mirakelmedel!

  Eftersom boken ännu inte har kommit ut, har varken jag eller andra läst boken, men debatten rasar redan och det finns många som vill stoppa utgivningen. Vad jag har hört, ska den vända sig till små barn som kanske inte ens själva kan läsa. Här vilar alltså ansvaret på föräldrarna, precis som det gör vad gäller vad som serveras i hemmet. Att man inte faller för frestelsen att muta barn med godis när de tjatar. Att inte använda godis som tröst när de slagit sig och så vidare.

  Om man har ett överviktigt barn som inte mår bra, kanske boken kan vara en hjälp att närma sig problemet genom att läsa boken tillsammans med barnet och prata om vad som är bra matvanor. Om den nu är vettigt skriven, förstås. Författaren har skrivit andra böcker om känsliga ungdomsfrågor, så man kan hoppas att den här också är skriven med lyhördhet och förstånd.

  Bara för att det handlar om mat och att det kan finnas risk för ätstörningar, ska vi inte undvika problemet och lämna barnen till att själva experimentera. Då kan det bli minst lika mycket problem. Ätstörningar är ett allvarligt problem, men även övervikt är ett växande bekymmer. Feta barn mår inte bra, och de kommer att må ännu sämre om de inte får hjälp.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  3 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar