Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Jag tror att han smygäter…

  10 oktober 2011

  Varför går inte min man ner i vikt?

  Jag är 160 cm och har ätit GI sedan februari och gått ner 13 kg från 84 till 71 kg. Min man väger 130-140 kg och är 1.80 cm.

  Till frukost äter han 2 ägg och 2 fiberrik med skinka, på förmiddan tar han en frukt. Lunchen består av grönsaker och kött/ fisk normal portion, frukt på em och middag samma som lunch. Vad tror du? Behöver han äta mer för att gå ner?
  Tacksam för svar!

  Mitt svar:

  Det är oerhört ovanligt att en viktminskning uteblir för att man äter för lite. Detta är något av en skröna som kommer sig av att man brukar säga att ämnesomsättningen sjunker när man svälter sig under längre perioder.

  Annons

  Det är viktigt att man äter regelbundet och det verkar din man göra. Om han konsekvent äter som du skriver, borde han definitivt gå ner i vikt. Jag misstänker faktiskt att det slinker in lite mer än det du vet om. Du skriver inget om drycker, ej heller om alkohol och inte ett ord om eventuell motion. Många i vårt land har säkert blivit överviktiga genom att sätta i sig massor av socker i flytande form. Hur är det med helgerna? Äter han likadant då eller festas det till med lite extra gott? Hur är det med den genuina viljan hos din man? Är det verkligen han som vill gå ner i vikt eller är det du som vill att han ska gå ner (i bästa välmening)?

  Nu provocerar och gissar jag lite, men det gör jag för att jag VET att detta är vanligt. Jag har själv varit en smygätare och vet att många gör så för att man skäms. Man vet att man inte borde, och skjuter så att säga upp problemet och tänker att man ska skärpa sig – en annan dag. Dessutom kan man i ett förhållande bli lite ”motvalls”, dvs man protesterar mot en ”auktoritet” genom att göra tvärtom.

  Tjatar du på honom eller har han tagit till sig metoden för att du tycker att den är bra? Du kanske skulle fråga honom vad han gillar. Kanske han borde prova ett annat sätt att äta som passar honom? Och hur är det med motionen? Och framförallt motivationen? Om han inte har bestämt sig för att han vill gå ner i vikt, kommer han knappast att lyckas långsiktigt. Ge honom gärna några positiva infallsvinklar för att ”lura honom” att själv vilja lägga om sina vanor – han kommer självklart att må bättre och bli rörligare och han ökar oddsen för att få ett längre och friskare liv.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar