Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Jag skäms över mitt ätande

  6 oktober 2016

  Hej
  Jag tränar mycket och vill äta hälsosamt men i perioder känner jag att jag inte kan hålla detta. Jag äter jättenyttigt i veckorna och släpper loss helt på helgerna. Jag tänkte att om jag släpper lite i veckorna kanske helgerna blir lättare men nu äter jag fika nästan varje dag och släpper loss på helgerna. Jag blir lite rädd för mej själv, jag har märkt att jag smygäter för mina barn och min man även om jag pratar med min familj och mina vänner om det så känner jag att jag måste smyga undan och äta för att jag skäms. Jag vet att det bara är att skärpa till sig och inte äta men det går bara inte, det är allt jag tänker på. Jag rör mej mycket så jag kan inte gärna lägga in mer aktivitet för då är jag rädd att jag blir stressad över allt jag ska hinna med för att slippa tänka på maten. Medans andra vänner äter 2 kex kan jag lätt sätta i mej 10 och ändå känna att jag skulle vilja ha fler, det finns liksom inget stopp. Jag äter ofta men kanske inte så mycket, jag följer råd på mat som jag tror är nyttiga men som jag kanske egentligen inte tycker är så goda, kan det vara det som gör att jag ”tillfredställer” med att äta allt möjligt annat istället. Jag kan inte säga att jag är tjock 1,63 lång väger 59 kg men det är mer att jag inte känner mej nyttig som jag håller på nu. Snälla hjälp!!

  Annons

  Mitt svar:

  Åhl vad jag förstår dina känslor. Du vill säkert vara ett gott föredöme för dina barn, vilket är bra, men du kanske har ”duktig flicka-pressen” på dig själv i alltför hög grad. Den stressen kan göra att du blir okontrollerad eftersom maten i viss mån dövar känslor av otillräcklighet. Kombinationen sött-fett har effekten på oss att ge lite kortvarig lycka och ju mer du äter, desto mer vill du ha.

  Det är bra att du pratar med andra vuxna om problemet, då kan du få stöd och hjälp i fortsättningen. Jag tror att du med deras stöd kan få bukt med problemet men om du känner att det inte funkar, kanske du ska ta kontakt med någon KBT-terapeut som ger dig konkreta verktyg för hur du ska komma vidare.

  Du ställer krav på dig själv och tror att andra tänker att ”det bara är att skärpa sig”. Jag vet att det inte alltid är så lätt, men du ska inte sätta ribban alltför högt heller. Det är inte katastrof att äta lite onyttigt ibland, särskilt inte om du tränar som du verkar göra. Skäms inte – du är långt ifrån ensam om att fungera som du gör. Jag kan trösta dig med att jag är precis likadan. Även om det kanske är en klen tröst, så ska du veta att det går att få kontroll, framför allt genom att vara lite mer tillåtande mot sig själv vilket tar ner det tvångsmässiga i att börja smygäta.

  Äter du nyttigt och bra i vardagen kan du gott unna dig att sätta guldkant på tillvaron under helgerna bara det inte blir frosserier så att du mår dåligt rent fysiskt. Du har helt rätt i att du ska njuta av maten även i veckorna. Läs gärna våra recept i tidningen och på recept.mabra.com och välj mat som du tycker om, men som ändå är bra. Det behöver inte vara ”supermat” för att vara nyttigt. Vanlig mat är absolut helt okej. Försök dock att minska på snabba kolhydrater, särskilt kombinationen sött-fett (kakor och godis) och salt-fett (chips och snacks) som triggar igång lusten att överäta.

  Varmt lycka till! //Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar