Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Jag har övervikt trots bra BMI! Vad gör jag för fel?

  3 mars 2014

  Jag är 18 år, 159 cm lång och väger ca:51 ibland 52 kilo. Mitt BMI är bra men det är så att jag är ändå lite överviktig. Jag har börjat äta mer nyttigt och jag är mätt efter att jag ätit. När jag räknar kalorier går det på runt 1000 till 1300 per dag. Jag har börjat cykla flera gånger i veckan i 30-40 minuter men efter nästan tre veckor ser jag fortfarande ingen skillnad. Gör jag något fel?
  Dana

  Annons

  Mitt svar till Dana:
  Jag vill påstå att du inte alls är överviktig. Ditt BMI ligger mellan 20,2-20,6 vilket är på den nedre delen av hälsoskalan som är 19-25. Det du förmodligen stör dig på är att dina kilon inte sitter exakt där du skulle vilja. Jag misstänker att du jämför dig med något konstruerat ideal, som kanske inte ens finns i verkligheten. Tyvärr är det så att den bild vi ser av människokroppar ofta är retuscherad. Man går alltså in i bilderna och mixtrar så att kroppen ska se ut som det ideal vi blir lurade att tro ska vara det normala och eftersträvansvärda.

  Våra gener styr hur vi ser ut och grunden kan vi inte påverka. Somliga har en kurvig form, andra är raka, en del är långa, andra är korta. Visst går det att manipulera en del men det är definitivt bättre att acceptera hur man ser ut och träna sig på att gilla sig själv som man är skapt. Jag hade velat vara 175 lång, men det är jag inte och då är det onödigt att lägga energi på att gräma sig över det. Bättre se till att vara så hälsosam man kan och på så sätt må bra och trivas.

  Jag tycker att ditt energiintag är alltför lågt och förhoppningsvis vill din kropp inte släppa ifrån sig den lilla energidepå som du har – det kanske är anledningen till att du inte går ner. Men fortsätter du med ett så lågt energiintag finns risken att du kommer att få näringsbrist, bli trött, håglös, tappa hår och bli glanslös i huden och det vill du inte.

  Det du behöver, är att äta varierat och balanserat och att vara ute i friska luften och röra på dig. Jättebra att du har börjat cykla. Motion och träning ökar ditt energibehov och då kan du äta mer utan att gå upp i vikt om du nu är ängslig över den risken. Lite gympa med styrketräning av armar, ben, rygg, mage osv gör också att du får mer stadga i kroppen, bättre hållning och ”snyggare” fördelning av dina kilon. Var rädd om dig och din kropp – den ska du umgås med hela livet och den ska du trivas med på rätt sätt. Insidan är viktigast, men jag tror också att du är jättefin som du är.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar