Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Jag har börjat hetsäta – vad gör jag?

  15 oktober 2014

  Hej Marie!

  Jag är en tjej på 21 år som länge haft problem med min vikt och självbild. Jag är inte överviktig, egentligen ganska normal, men strävar hela tiden efter att gå ner i vikt vilket jag gjort sedan tonåren. Jag har haft häst och varit väldigt aktiv tills för ca 2 år sedan då jag valde att sluta med ridningen för att fokusera på jobb och studier. Det började med att jag gick upp i vikt väldigt fort ganska direkt efter min förändrade livssituation. Sena nätter på jobbet gjorde att jag inte hade koll på när och hur mycket jag åt vilket resulterade i en viktuppgång på ca 10 kg! Under förra hösten gick jag ner dessa 10 kg och kände mig väldigt nöjd med mig själv. Jag räknade kalorier för att gå ner i vikt och åt lågkolhydratskost vilket gav bra resultat, men fortsatte med väldigt stora portioner (väldigt mycket grönsaker). Dessa portionsstorlekar var inte optimala när jag gick tillbaka till att äta ”vanlig mat” vilket gjort att jag gått upp lika mycket igen. Jag har försökt minska mina portioner sedan några veckor tillbaka, men detta har resulterat i ett otroligt osunt hetsätande istället! Det börjar ofta bra med frukost och lunch, men efter middagen blir jag otroligt sötsugen och när jag väl tar någonting så kan jag inte sluta och äter istället kopiösa mängder! Det spelar ingen roll vad det är, men jag kan verkligen inte sluta! Vad kan jag göra dels för att stilla sötsuget, men framförallt få bukt på mitt hetsätande? Jag känner att jag måste sätta stopp för detta snarast! Tacksam för svar.

  Annons

  Med vänlig hälsning,
  Julia

  Mitt svar till Julia:

  Så bra att du hör av dig och berättar om ditt problem – bara det säger att du är på rätt väg i ditt tänk. Frågan är om du är på väg till ett hetsätande som du inte kan få kontroll på själv eller om du kan klara av att skapa bra vanor på egen hand. Om du känner att detta är osunt tycker jag att du ska vända dig till din vårdcentral för att få hjälp och stöd innan problemet blir större. Det kanske kan ta lite tid innan du får hjälp och då tycker jag att du ska ta stöd av din närmaste omgivning också. Berätta för någon som du har förtroende för och som du kanske kan ringa när en kvällsätarattack är i antågande.

  Samtidigt ska man inte överdramatisera och förstora problemet, men det är svårt för mig att bedöma var din gräns går. Därför bör du rådfråga någon som kan ställa de rätta frågorna och förstå vad som är den egentliga orsaken till att du hetsäter. Då blir det också lättare att hantera.

  Rent matmässigt bör du avstå från allt sött, alkohol och andra snabba kolhydrater eftersom det oftast är de livsmedlen som drar igång sötsuget. Däremot kan du fortsätta äta grönsaker, det gör inget om det är ganska stora mängder så länge som du håller dig till just grönsaker. Du behöver inte utesluta alla kolhydrater, men välj fiberrika. Ät gärna rotfrukter inklusive potatis, fullkornsris och fiberpasta, men ät det i kombination med proteinrika livsmedel – det faller sig ju också naturligt när man sätter ihop en måltid. Särskilt på kvällen bör du undvika att äta enbart kolhydrater – typ kakor, kex och skorpor. Vill du äta frukt – servera den med keso eller kvarg. Ta för vana att gå en kvällspromenad – frisk luft och motion kan avstyra tankarna på mat. Drick varma teer – på kvällen gärna rött te eller andra örtteer som inte innehåller koffein.

  Var rädd om dig !

  Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar