Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Jag åt av fel anledning..

  21 april 2014

  Jag heter Sara och är 19 år. Jag är 170 cm och väger 75 kg. Jag har länge känt mig obekväm i min kropp och tycker att jag har alltför mycket hull och dessutom på fel ställen. Jag har kämpat länge för att gå ner i vikt men ingenting händer. Jag motionerar 5-6 dagar i veckan sedan januari och äter en relativt varierad kost. Jag blir ledsen och känner mig nedstämd av att aldrig se någon förändring. Hur ska jag göra för att lyckas gå ned i vikt?

  Annons

  Sara

  Hej Sara,

  Det är jättebra att du motionerar och att du äter varierat. Jag känner igen din känsla som jag också hade när jag var 19 år, även om jag hade ännu fler kilon som satt ”fel”. Jag undrar om ditt kämpande liknar det jag brottades med i din ålder. I mitt fall handlade det om olika typer av dieter som jag testade med samma usla resultat. Felet var att jag inte tänkte långsiktigt, utan det blev ofta en ”bantarperiod” som slutade efter några veckor för att det var alldeles för trist att inte få äta det jag ville.

  Dessutom åt jag ofta av fel anledning. Inte för att kroppen behövde näring och energi, utan för att jag hade tråkigt eller var ledsen. När jag gick upp i vikt blev jag också ledsen och då tröstade jag mig genom att äta…Visserligen försökte jag äta nyttiga livsmedel, men det begriper ju inte vågen. Även nyttigheter kan ge för mycket energi.

  Den här dåliga vanan riskerar ofta att bli en ond cirkel och här gäller det att ta till olika strategier för att komma ifrån sitt känsloätande.

  Till att börja med behöver du bli medveten om vad och hur mycket du äter. Det blir du genom att föra matdagbok. Bara den insatsen kan göra att du plötsligt inser att du i tid och otid stoppar saker i munnen som du inte ens märker och kanske inte ens njuter av. Tänk, vilket slöseri!!! När du har uppmärksammat ditt ätbeteende kan du börja planera om. Välj recept som är energiberäknade och håll dig på det sättet till den kalorimängd som du har planerat. Om du äter mat utan recept – titta i vår kaloritabell och notera hur mycket du äter under dagen. Om det visar sig att du hamnar högre än din egen beräknade enrgiomsättning är det dags att börja ”skala bort” eventuella ”onödor”. Men fortsätt äta bra mat så att du håller dig belåten i magen.

  När det gäller motionen kan det vara bra att variera den också, så att du får en bra förbränning. Testa nya motionsformer, kanske ska du också pröva styrketräning så att du ökar muskelmassan och på så sätt öka din förbränning även i vila.

  Du har ingen stor övervikt, så du behöver inte stressa med viktminskningen att den ska gå på 3 veckor, utan ät och tänk långsiktigt så att du inte ”ger upp”. Då kan du få en långsam och hållbar viktminskning. Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar