Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur ska man äta och träna om man är underviktig?

  5 september 2016

  Jag vill gå upp i vikt.
  Det är många som sliter med undervikt. Och det är även risk för att man är undernärd. Även överviktiga kan vara undernärda.

  Jag vill ha en tabell där jag kan räkna ut hur mycket mat jag måste äta på en dag, eller innan och efter träning för att överhuvudtaget få träna.

  Annons

  Om mitt BMI är 17,4 och jag vill träna pga önskar mer muskler, ork och energi, så vill jag veta hur många kalorier jag ska äta(MINST) innan jag överhuvudtaget FÅR gå till gymmet. Förstår ni? Jag vill inte tyna bort. Jag vet att jag ska äta mycket. Men jag behöver en guide för boost och extra energi. Hur mycket ska mitt energibehov pr dag ligga på, jag har ingen aning. Har aldrig räknat en kalori i hela mitt liv.

  mvh BSH

  Mitt svar:

  Vilken bra fråga du ställer! Visst kan alla människor drabbas av undernäring om man äter fel eller ensidigt. Du har även rätt i att du behöver äta mer om du ska träna för att bygga upp mer muskelmassa.

  Däremot kan jag inte rita upp en exakt tabell eftersom energibehovet är väldigt individuellt. Du skulle i så fall behöva göra ett test för att fastställa ditt eget energibehov i vila och sedan lägga på för träning. Såna tester görs t. ex på Bosöns idrottsinstitut, men jag tycker kanske inte att du behöver få en sån exakt riktlinje. Gör så här istället:

  Utgå ifrån vad du äter idag. Kostregistrera antingen genom att notera från vår kaloritabell på MåBras hemsida eller använd någon app så får du en uppfattning om vad olika livsmedel innehåller och samtidigt en översikt över ditt energiintag idag. Där kan du kan också räkna fram ditt ungefärliga energibehov utifrån din ålder, längd, vikt,kön och aktivitetsnivå.

  Gör en plan för din träning. Använd gärna MåBras motionstabell för att få en ungefärlig uppfattning om hur mycket extra du behöver äta. Du ska dock vara enveten om att alla såna här tabeller är ungefärliga och ett genomsnitt. Sedan är vi alla individer med olika förbränningsmotorer. Eftersom du har en låg startvikt, kanske du är en person med HÖG förbränning och då kan du behöva öka ditt energiintag.

  När det sedan gäller vad, när och hur du ska äta före och efter träning, föreslår jag att du läser några av mina tidigare inlägg exempelvis detta:

  Lycka till//Marie

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar