Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur räknas recept med eller utan bröd till?

  1 oktober 2016
  En läsare undrar över tillbehören i våra recept - om de ingår och om de kan uteslutas och hur det påverkar energiinnehållet i rätten.

  Jag fick en bra fråga från en läsare:
  I receptet Rotfruktspytt med getost så står det att man skall äta 30 gr brytbröd till. Hur mycket kalorier är det? Tänkte att det ju finns många olika sorters brytbröd. Tack på förhand! Mvh. Maria

  Annons

  0705-rotpytt-420x300

  Javisst Maria, visst är det olika på bröd och bröd men i receptet du frågar efter är det beräknat 30 g brytbröd och då blir skillnaderna inte så stora. De flesta mjuka brödsorter ligger runt 250 kcal/100 g, dvs en liten skiva/bit på 30 g ger 75 kcal. Läs på förpackningen så kan du säkert hitta sorter med både lite mer och lite mindre kalorier, men skillnaden blir marginell. STOR skillnad blir det dock om du äter en större brödbit…..

  Maria kom sedan med en följdfråga:
  Så om ett recept är på 347 kcal, som det med rotfrukterna, och det står att det skall serveras med 30 gram bröd så tar man bort brödkalorierna ifrån 347 ifall man struntar i brödet? Mvh. Maria

  Exakt så Maria! När det i våra recept står ”servera med” ingår tillbehöret i energiberäkningen. Du kan alltså välja bort detta förslag och spara kalorier om du vill. I det här fallet hamnar rätten på ca 275 kcal utan bröd!

  Different kinds of bread in a wicker basket. Wheat spikelets

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar