Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur mycket törs jag ändra i viktprogrammet?

  19 april 2012

  En läsare skriver så här: Jag är en trogen lösnummersläsare och hoppas att jag får ställa en fråga i allafall!

  I er diet ”Minska 6 kg med Må Bra” är det väldigt bra recept men jag äter inte kött! Jag äter fisk och skaldjur däremot. När det till exempel står att man ska äta skinka till frukost undrar jag vad jag kan byta ut den mot för att få samma viktminskning?

  Annons

  Mitt svar till Anneli:

  Kul att höra att du gillar våra recept i 6-veckorsmenyn. Och självklart får du fråga även om du inte är prenumerant! När man ska gå ner i vikt är det energiinnehållet i maten, alltså antalet kalorier som avgör hur effektiv viktminskningen blir. Om du äter kött eller fisk eller helt vegetariskt spelar alltså mindre roll, men naturligtvis får du lättare att balansera din kost ju mer varierad den är.

  För den som av olika skäl måste utesluta vissa livsmedel eller hela livsmedelsgrupper gäller alltså att ersätta – som i ditt fall – skinkan med något annat som ger lika mycket energi. Helst också lika mycket näring, men det går aldrig att bestämma exakt. Ur viktminskningssynpunkt får man då helt enkelt räkna kalorier och sedan själv se till att variationen blir så stor som möjligt och att avvägningen mellan proteiner/fett/kolhydrat blir någotsånär balanserad. Det blir den om du byter ett proteinrikt livsmedel mot ett annat som också innehåller mycket protein.

  Som du själv är inne på ska du alltså byta köttet mot fisk/skaldjur/ägg/bönor/ost med samma antal kalorier. Och hur vet du då det? Jo, kika i vår kaloritabell! Om det står i receptet att du ska ta 25 g skinka till frukost, ser du i tabellen att 10 g skinka ger 12 kcal. 25 g ger alltså 30 kcal, vilket ungefärligen motsvarar 15 g böckling, 1 msk kaviar, 1 skiva 17 %-ig ost, 20 g tofu  eller 1/3 ägg.

  Det här blir snart en vanesak och du lär dig ganska snabbt hur du kan byta och hålla dig inom samma kaloriramar. Men det är superbra att du ställer frågan, för många skulle kanske byta skinkskivorna mot ett helt ägg eller lika många ostskivor och då springer det lätt iväg i energi och du får lite halvsvajiga resultat i viktminskningen.

  Vår viktprogram är ett utmärkt sätt att få en stabil viktminskning om du ser till att följa kalorirekommendationen något sånär konsekvent. Klicka på  länken här för att komma direkt till första veckan i programmet! Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar