Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur mycket ska man äta på skidsemestern?

  26 januari 2014

  Nu har vi snö i en stor del av landet och många tar tillfället i akt att plocka fram skidorna ur förrådet. Snart blir det också sportlovsveckor och många reser till svenska fjällen för både längd- och utförsåkning eller till Alperna för att susa ner i långa löpor.

  Annons

  alp2

  Jag fick en fråga från Sofia om hur man ska tänka när det gäller maten: Nu på vintern skall jag åka på skidsemester två gånger men är lite orolig för maten. Jag vill gärna hålla vikten under skidveckorna. Förut har jag alltid ätit pommes frites med wienerschnizel eller korv till lunch med varm choklad och ganska mycket morgonmål och middag med många sötsaker. Kan jag ännu äta så? Jag skidar ungefär 4-5h per dag. Kommer jag att gå upp i vikt om jag äter så som ovan? Om så, vad tycker du jag skall ändra på?

  Mitt svar till Sofia:

  Jag tror inte att du behöver vara särskilt orolig över att gå upp i vikt om du skidar 4-5 timmar per dag. Det beror visserligen på HUR du skidar. Det är stor skillnad på att skrida fram i ett längdspår i promenadtakt mot att åka energiskt i en fart som ökar pulsen rejält. Du skriver inte heller om det är utförsåkning eller längdskidor eller både- och. Även utför kan man åka med olika energiåtgång. Man kan kasa lite halvlojt nerför backarna eller jobba sig ner mer aktivt och där är också skillnaden stor. Men om jag utgår ifrån ett motionsmellanläge får du ändå troligen en massa härlig frisk luft och en ökad energiförbrukning mot att vara hemma i vardagen.

  Maten då – ett stadigt frukostmål med något av ägg/gröt/grovt bröd/yoghurt innan du ger dig ut i snön är bra. Tänk också på att få ordentligt med vätska i dig under dagen särskilt om du jobbar dig varm. Till lunch tycker jag att du ska byta pommes friten mot något som ger bättre näring. Gulaschsoppa med grovt bröd eller spaghetti med köttfärssås är klassisk skidåkarföda. Korv och hamburgare kan funka ibland men inte med en massa pommes frites. Då är bröd och sallad bättre, helst fiberrikt bröd. Varm choklad är okej, men inte alltför söt. Till middag äter du vanlig mat, kyckling, kött, fisk med potatis/ris/pasta och grönsaker men inte ”många” sötsaker som du skriver. Visst kan du unna dig en dessert eller lite sött om du klarar av att begränsa dig, men huvuddelen av energin bör ändå komma från vanlig mat. Om energin tryter är det bättre att fylla på med lite nötter och kanske torkad frukt.

  Njut av skidåkningen och fundera inte så mycket utan ät bra mat så att du känner dig skönt mätt, så reglerar sig säkert vikten.

  alp

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar