Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur mycket påverkar ett ”cheat-meal” ?

  4 maj 2015

  Hej! Jag har en fråga jag hoppas att du kan svara på! jag undrar hur mycket ett så kallat cheatmeal tex varannan månad eller så påverkar ens resultat? då menar jag endast ett mål om dagen, o att man alltså sköter sig resten av dagen. Ett ”cheat” för mig blir nästan alla gånger en hel 0,5 liters glass (burk liksom) eller naturgodis (Inte de chokladdoppade/yoghurtdoppade osv utan endast tex saltade cashews, pistagenötter, smaksatta cashews osv) eller en hel 200g marabou choklad. Kalorierna blir ju lixom ”för mkt” en gång varannan månad, hur mkt påverkar det ens resultat? Kan man unna sig sådant så sällan (säg varannan månad) utan att gå upp även om kalorierna skenar iväg? (tex en marabou blir 1200 kcal extra, nötter blir ju typ 10 000 kcal plus, haha). Liksom vart man än läser är ett kaloriplus anledningen till viktuppgång, men ändå verkar många kunna överskrida kalorierna utan problem. En annan fråga är om man kan äta en marabou tex så länge man ligger inom sitt kaloribehov/dag, utan att gå upp i vikt? Tacksam för svar!! / Lisa

  Annons

  Hej Lisa,

  Jag tar en fråga i taget här: Ett ”cheatmeal”, dvs ett enstaka frosserianfall fördärvar naturligtvis inte allt du har jobbat ner under två månader, men självklart blir det ett stort kaloritillskott som kroppen tar till sig. Det går inte att säga exakt hur mycket det gör på ditt resultat, eftersom det beror på hur mycket du konsumerar i vanliga fall. 1200 kcal extra motsvarar kanske det du ”snålat in” under 2-3 dagar.

  Jag tycker visst att du kan göra avsteg från din plan då och då, men jag tror att din mage mår bättre om ditt cheat-meal är någotsånär begränsat.

  Viktnedgång handlar i grunden om enkel matematik. Kroppen måste ta av sitt energiförråd för att du ska gå ner i vikt och då måste intaget vara mindre än det din kropp gör av med. Du kan inte jämföra med hur andra gör eftersom förbränning är mycket individuell och beror på många faktorer. De personer som har en snabb och effektiv förbränningsmotor är ofta intensiva människor som sällan är stilla och de kan äta mer än en lugn, stillsam person. Avgörande faktorer är mängden muskelmassa, kön, kroppsstorlek, ålder och alltså fysisk aktivitet.

  Om du väljer att äta choklad som en del av din dagliga kaloriranson, får du plats med mindre av andra nyttigare livsmedel. Nötter däremot ger dig bra näring, så där finns det all anledning att plocka in en liten portion var- eller varannan dag. Du bestämmer själv vad du vill ge din kropp. Jag tror att det är Stephan Rössner som vid något tillfälle sagt att du kan gå ner i vikt genom att enbart äta sega råttor, men i längden får du då brist på livsviktiga näringsämnen.

  För att vara lite rimlig, kanske du kan planera in en liten chokladbit varje dag, så att du känner dig belåten. I bästa fall kan det kanske minska ditt behov av större frosserianfall och du får en jämn, säker viktnedgång som i längden också kan lära dig att hantera din jämvikt när du nått målet!

  Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar