Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur många timmars fasta är rätt?

  12 augusti 2014

   

  Hej! hur många timmar ska man fasta per fastedag? undrar Daniel

  Mitt svar:

  Enligt 5:2-gurun Michael Mosely får man bättre effekt av fastan ju fler timmar den pågår, men självklart ska det vara någon rimlighet i tiden. Om din plan är att följa 5:2-metoden under en längre period kommer du att få fina hälsoeffekter oavsett om du halvfastar med en längsta totalfasta under 10 timmar, dvs från kvällen kanske 21.00- 07.00 nästa morgon eller om du förlänger totalfastan genom att sluta äta tidigare på kvällen eller hoppa över frukosten.

  Annons

  Det verkar som om många män har lättare att avstå från mat helt och hållet under en längre tidsperiod än kvinnor. Många män äter sina 600 kcal vid ett enda kvällsmål medan många kvinnor vill dela upp sina 500 kcal på flera mindre mål under dagen.

  Har du svårt att sova efter en fastedag är det smart att äta något lite senare på kvällen. Jag funkar så! För mig är det värt att avstå från frukosten och att senarelägga lunchen till 14.00 och sedan äta en lätt middag 19.00. Mitt sista mål en fastedag är ofta 2 knäckeskivor med lite lätt cream cheese, hamburgerkött och gurka eller paprika. På så sätt får jag dessutom 16 timmars totalfasta vilket inte alls är svårt för mig, men detta är som sagt individuellt.

  Jag tror att det långsiktigt bästa är att du gör på ett sätt som du upplever att du mår bra av. Pröva dig fram och testa gärna olika modeller. Det finns inga måsten i 5:2-metoden (förutom grundprincipen med kalorireduktion såklart). Du kan göra si den ena dagen och så en annan dag, visst är det fantastiskt?

  knäcke3

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar