Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur kombinerar man 5:2 med träning?

  6 augusti 2016
  Att kombinera sin träning med fasta kan kännas svårt. Här ger jag några tips hur du kan få det att fungera.

  Jag fick en bra fråga på 5:2-klubbens hemsida som jag besvarar här för att fler ska kunna ta del av svaret:

  Hej, Är 57 år kvinna och tränar relativt mycket. En normalvecka kan vara 20km löpning/joggning 6-7 min tempo, 1500 m simning i hyfsat tempo och 1-2 styrka. Pendlar mellan 58-61 kg o är 162 lång. Alltså inte så mycket viktnedgång att hämta, men jag har jättehöga kolesterolvärden och mådde jättedåligt av tabletterna. Alltså tänkte jag pröva 5:2 eller ngn av de andra modellerna. Men hur får jag till det att äta 500 kalorier och träna?

  Annons

  Mitt svar:

  Så härligt att du tränar varierat och vill hålla kroppen i ett bra skick! Det ger dig de allra bästa grundförutsättningar för att må bra och leva ett gott liv. Alla mår inte bra av kolesterolmedicineringen och jag har själv vägrat att äta den när det visade sig att jag hade höga värden. När jag började med 5:2 sjönk dock värdena så jag hoppas att du ska få samma effekt.

  Precis som du säger finns det olika modeller för periodisk fasta men 5:2 är den största och den modell som det har forskats mest på. Dock sägs 16:8 eller 24-timmarsfastan kunna ha liknande effekter på kolesterolet och även andra värden, så jag tycker att du ska prova dig fram till den modell som funkar bäst med din träning.

  Jag har själv noterat att det går utmärkt att träna när man fastar men då ser jag till att köra mina pass direkt på morgonen när jag fortfarande har gott om reservenergi kvar i musklerna. Senare på dagen orkar jag mindre liksom på morgonen dagen efter en fastedag. Men det är ju hur jag upplever det och det är inte säkert att du kommer att känna likadant. Mycket tror jag också är mentalt – det man tror ska hända, händer…

  Det är individuellt hur man reagerar på fastan och därför tycker jag att du ska prova dig fram. Jag gissar också att du inte tränar 7 dagar i veckan och därför kan du kanske se till att pussla så att du undviker alltför tuffa pass på fastedagarna och ev. morgonen efter om du inte först äter en rejäl frukost som återställer energibalansen. (vänta i så fall med träning till ett par timmar efter frukosten så att den hinner smälta)

  Tycker du ändå inte att du får det att fungera kan du istället testa 16:8-metoden. Då äter du mat alla dagar i veckan och hinner inte tömma energidepåerna, vilket gör att du kan orka träna som vanligt. Jag har dock inga belägg för att det har samma effekt på kolesterolet, men det kan ju vara värt att testa.

  Vilket du än väljer – känn efter vad du själv mår bra av och får att fungera rent praktiskt. Det är ju helt fenomenalt om du kan få ner dina värden utan mediciner som kan ha andra negativa effekter. Hör gärna av dig och berätta hur det går och/eller om du vill fråga mer! Du kan skriva till mig på 5:2-klubbens frågesida, kommentera här på bloggen eller maila direkt till mig: [email protected] (glöm inte 1:an efter mitt namn)

  Lycka till//Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar