Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur du undviker falska nyårslöften.

  30 december 2013

  I morgon är den dag där det lovas till höger och vänster. Du ska äta mindre nästa år, du ska motionera mer, sluta röka, umgås mer med dina vänner, ta itu med alkoholvanorna och jag vet inte vad allt som lovas heligt inför det nya året!

  Annons

  Vem ger du löftet till? Dig själv eller någon annan? Hunden som ska få mer vardagsmotion tillsammans med dig? Högt inför vännerna som samlats för att fira nyår?

  Varför lovar du? Är det bara för att det är nyår och det hör till att man ska krysta fram ett löfte av något slag? Eller känner du att du borde börja träna för hälsans skull och då är nyår ett bra tillfälle att börja? Eller är det för att du verkligen VILL förändra en dålig vana?

  Nu vet du såklart vart jag vill komma och javisst – det är inga revolutionerande synpunkter jag tänker förmedla, men kanske en påminnelse till dig som lovat förr och misslyckats.

  För att ett löfte ska infrias måste du vara fast besluten. Det finns inga ”kanske” eller ”borde” eller ”försöka” i vokabulären. Det enda som existerar är ”Jag SKA”. Du måste vara motiverad och ha siktet inställt på målet. Om du står där på nyårsnatten med ett glas skumpa i näven och utropar till dina vänner att ”2014 är året när jag ska bli rökfri”! Sen går du ut på balkongen för att ta en sista rök…… Tja, det kan lyckas om du är mentalt förberedd och fast besluten. Eller om du är tillräckligt envis. Eller kanske inte vill erkänna ett nederlag inför dina vänner och då är det jättebra.

  När jag gick över till att äta efter 5:2-metoden var det inte en stundens ingivelse, utan med en medveten strategi. Visserligen hade jag bara bestämt att jag först skulle prova i 6-7 veckor och sedan utvärdera resultatet tillsammans med doktorn, men det var ett mentalt delmål och förhoppningen fanns att proverna skulle visa det jag önskade. Det var definitivt inget nyårslöfte, för i så fall hade jag ju inte kommit igång än… Nej, jag började när jag var motiverad och det blev jag efter tv-programmet Vetenskapens Värld i mars!

  De första 2-3 veckorna var lite småjobbiga med ibland både hunger och huvudvärk och då var det bra att vara 100 % inställd på att ge det en ärlig chans. Ju längre tiden gick, desto lättare blev det och nu har det verkligen blivit en vana. För att en vana ska cementeras tar det tid och den tiden måste du vara beredd att ge dig oavsett om det gäller träning, mat, godis, alkohol, nikotin eller andra vanor i ditt livsmönster.

  Det sägs att 10 % av Sveriges befolkning lever med någon form av halvfasta idag och det är ju fantastiska siffror. Få metoder har haft ett så snabbt och omfattande genomslag och det beror säkert på att det är så enkelt att följ. Har du tänkt prova och tänker ge det som ett nyårslöfte – se då till att vara förberedd. Kolla på vår nya systersajt 5:2-klubben och ta reda på ordentligt vad som gäller. Förankra ditt beslut i kunskap och ta hjälp av oss som redan provat under en längre tid. Än så länge är vi 4 som bloggar där, men det kommer att bli fler. Anna-Lotta som jag träffade på Fuerteventura och som jag skrev om för ett par veckor sedan har redan satt sitt mentala sikte på att komma igång efter helgerna och ni kommer att hitta henne bland 5:2-klubbens bloggare.

  Så – om du nu nödvändigtvis ska ge ett nyårslöfte – var fast besluten att genomföra det du tänkt. Ge hellre ett enkelt litet delmålslöfte än något du riskerar att misslyckas med. Ett löfte SKA hållas och då är det bäst att avge löftet när du är motiverad. Själv tänker jag nog inte lova något alls – inte just i morgon i alla fall! Om du inte ger mig en kul utmaning i min chatt idag. Kom och hälsa på mig där mellan 12.00- 12.30

  Så nu vill jag bara önska dig ett riktigt härligt 2014! Gott Nytt År!

  nyår

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar