Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur bryter man sin soppdiet?

  19 februari 2013

  Hej Marie!
  Blev helt lyrisk när jag hittade din blogg och såg de utförliga svaren! Har frågat runt på många ställen men inte fått tydliga svar. Jag har varit överviktig hela livet, har lätt för att gå upp i vikt, har extremt känslig mage (svårt för råa grönsaker, sött, bröd, stark mat, frukt…en massa). Jag har även haft skador som hindrar mig från att träna ordentligt. Därför vände jag mig till Cambridgekuren och har hittills gått ner ca 30 kg. Jag går fortfarande på sopporna, men kroppen vill inte tappa de sista 7 kilona jag vill få bort – och dom ska bort, har jag bestämt mig för! Senast en kostrådgivare gav mig ett matschema som jag följde strikt, gick jag upp 10 kg efter den första omgången av Cambridge-diet. Har inom kort tänkt att trappa upp till vanlig mat igen, men vill fortfarande bli av med några kilon till. LCHF låter som något som skulle passa mig superbra – men är rädd för fetterna som de flesta är. Blir det en alldeles för stor chock för kroppen med allt detta fett? Riskerar jag att gå upp allt igen på grund utav det?

  Annons

  Tack i förhand//Mirja

  Mitt svar till Mirja:
  Så roligt att höra att du har glädje av mina tips!
  Det är ganska vanligt att man blir jätteskraj att gå upp i vikt efter en stor viktnedgång, och därför är det viktigt att man bryter sin extrem-diet på ett smart sätt och med insikt om vad som kan hända.

  När man lever på pulverdieter av olika slag är kosten enahanda och sträng och ofta är man supermotiverad. Det finns liksom inga möjligheter att ”små-fuska” eftersom kosten är så strikt hållen. Man ligger på ett extremt lågt energiintag för att dietsopporna är så näringstäta. Så lågt kan man inte hamna med vanlig mat utan att få näringsbrist i långa loppet. Man äter det man har bestämt, punkt, slut!

  Att övergå till mer normal kosthållning innebär dels att energiintaget stiger men också att frestelserna blir svårare att motstå. Kan man fortsätta att ligga på ett energiintag som ligger under kroppens förbrukning, kan man fortsätta sin viktminskning om än i lugnare takt än med pulverdieten. Här gäller det att tänka långsiktigt och inse, att det inte går att stoppa i sig vad eller hur mycket som helst.

  Oavsett om du väljer LCHF eller normalkost är det alltså viktigt att ditt energiintag inte rusar i höjden. Du skriver att du är rädd för fettet, men du måste inte äta massor av fett  och framför allt måste du inte äta mängder av det onyttigare fettet även om du går in för en lågkolhydratkost. Välj fet fisk, avokado och nötter i första hand och håll nere på fett från charkprodukter och nöt-, gris- och lammkött. Överdriv inte heller konsumtionen av feta mejeriprodukter. Håll koll på ditt energiintag och försök vara så aktiv du kan för att öka din förbränning. Använd gärna vår kaloritabell på webben, så får du kontroll på hur mycket energi du får i dig. Framförallt – tänk långsiktigt och inse att resultaten kommer om du bara är konsekvent under en lång tid. Att återgå till fel vanor leder bara åt ett håll – du vet vilket!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar