Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur bra får man ha det?

  14 april 2015

  Ibland när jag hinner tänka efter slår det mig hur fantastiskt bra jag har det. En underbar familj med barn och barnbarn, ett suveränt boende och härliga vänner. Nu har jag dessutom förmånen att ha ett flexibelt jobb som ger utrymme för tid att upptäcka världen. Pensionsåldern närmar sig, men än är det inte dags men det gäller att passa på medan man fortfarande orkar och kroppen tål en del påfrestningar. Jag är oerhört tacksam över att få vara frisk och att blivit begåvad med föräldrar som gett mig hyggliga gener.

  Annons

  Men goda gener räcker inte – det gäller även att förvalta sitt arv och fortsätta trigga kroppen till nya utmaningar. Jag envisas just nu med att försöka få ordning på en smärtande fot för att kunna förbättra kondisen genom löpning. Stötvågsbehandlingen som påbörjades för ett par månader sedan verkar ge en viss förbättring på behinnorna men fotleden spökar fortfarande. Ska utsätta mig för ytterligare en behandling på torsdag, sen får vi se om det räcker för att jag med hjälp av bra skor med anatomiska inlägg + tejp ska kunna jogga i sommar. Måste ju träna inför nästa års utmaning… jag har anmält mig till Tjejvasan, något som jag verkligen ser fram emot – så pass mycket att jag häromdagen investerade i ett par nya längdskidor när det var rea på Intersport!

  Att röra på kroppen är inte bara nödvändigt för hälsan – det ger så mycket annat för välbefinnandet och ökar mitt energibehov så att jag får plats att njuta av livets goda. Som bekant älskar jag mat och njuter även av diverse onyttigheter mellan varven. 80-20-regeln med 80 % nyttigt och 20 % ”slarv” passar mig också förträffligt, liksom 5:2-metoden som ger balans mellan njutning och kontroll.

  Igår körde jag min vanliga måndagsfasta. Började dagen med en kopp kaffe med mjölk och sedan gick jag en 18 håls golfrunda med riktigt hyggligt resultat. Det var ganska kyligt, men med dunväst, mössa och vantar gick det fint. Insåg när  jag kom till 9-hålskiosken att jag inte ens hade tänkt på mat under de första 9 hålen, så det var inte speciellt svårt att avstå från alla frestande kexchoklad, Snickers,  kanelbullar och annat gott som lockade. Det som lockade mest var en ost- och skinkfralla, men även den fick ligga kvar.

  Efter rundan var det dock gott att värma kroppen med en het kantarellsoppa som jag drygade ut med en näve nykokt blomkål. En riktigt mättade och god lunch med bara 200 kcal. Pigg som en mört efter förmiddagens motion gick det hur bra som helst att sätta sig vid datorn och svara på några frågor på 5:2-klubbens hemsida. Det är riktigt kul med dessa frågor från alla som kommit igång med periodisk fasta.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar