Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur blir man av med muffinsmagen?

  28 april 2016

  Här sitter jag på ett hotellrum på Svalbard och svarar på en läsarfråga om bukfett:

  Jag är 23 år gammal, 169cm lång och väger uppskattningsvis 67-68 kg (äger ingen våg).

  Jag går regelbundet på pilates 1-2 ggr/v, tränar styrka och kondition 1 ggr/v, och har nu sedan en månad tillbaka börjat gå minst 7000 steg de dagar i veckan då jag inte tränar.
  Jag upplever att jag alltid haft relativt hälsosamma matvanor, men har nu dragit ner på kolhydraterna och minskat portionerna (jag har nog ätit lite för stora portioner tidigare!).

  Annons

  Min fråga gäller bukfett; jag har nämligen aldrig lyckats få en riktigt platt mage, trots att jag tränar och äter ganska hälsosamt. Bukfett har jag alltid haft lite för mycket utav (läs: muffinsmage).
  Jag upplever att jag aldrig får någon rejäl träningsvärk i magmusklerna heller, trots att jag kör på ordentligt med varierade magövningar.

  Nu ber jag alltså om proffshjälp i frågan! Finns det något jag bör göra annorlunda och kan du möjligtvis tipsa om ett magpass som jag skulle kunna köra igenom 1ggn/v för att bli av med valkarna? 🙂

  Jättetacksam för svar.
  Candice

  Mitt svar till dig Candice:

  Tack för din fråga som ger mig anledning att skriva om detta med platt mage. Det är faktiskt ytterst ovanligt att en person som är normalviktig har en helt platt mage. Tyvärr framställer media ofta just platt mage som eftersträvansvärt och ett tecken på skönhet, men för att få helt platt mage måste du antingen vara supersmal vilket inte helt säkert är det bästa för dig eller ha mycket vältränade yttre OCH inre magmuskler vilket inte heller är helt lätt att skapa. Ofta visas bilder på modeller som är retuscherade och det har bivit en norm för hur vi vill se ut. Det enda sättet för de flesta att få platt mage är att ligga på rygg och det kan man ju inte göra jämt…

  Nej, det naturliga är att du har en liten fettreserv som sitter på magen och den är inte skadlig alls. Tvärtom behöver du ha lite hull på kroppen för att inte frysa – en alltför mager kropp mår inte bra och risken för hormonstörningar ökar ju tunnare du är. Se istället din muffinsmage som något gulligt som hör till en normal kropp.

  Du är ung och du tränar föredömligt. Visst kan du öka vardagsmotionen till 10 000 steg och visst kan du öka magmuskelövningarna så att du känner av dem.  På så sätt kan du träna dig att alltid hålla in magen så att den inte putar ut i onödan och du får samtidigt en bra hållning. Fråga din pilatestränare – hon/han kan säkert ge dig specifika tips. Du kan även hitta mängder av träningstips på nätet, men det vill till att de utförs på rätt sätt så att du inte får ont i ländryggen. Plankan (och även sidoplankan) är utmärkta övningar, men fel utförda kan de ge ryggont. Därför är det bra om du kan be någon kika på dig när du tar dig an de lite tuffare magövningarna.

  Woman Doing Fitness Exercises On Mat In Bedroom

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar