Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hur beräknar du din träningsnivå?

  17 augusti 2014

  Hej! jag är en 19 årig tjej som försöker gå ner i vikt och har använt er ”Räkna ut ditt dagliga kaloribehov” för att se hur mycket kalorier jag bör äta per dag för en lyckad viktnedgång det enda jag har haft problem med är vad jag ska ange min ”träningsnivå” som det finns ju flera alternativ för jag ska berätta vad jag gör så kanske ni kan hjälpa mig? jag tränar inget för tillfället men går 1 timmes rask promenad varje dag. Ibland men mer sällan går jag 2 timmars promenad, jag är inte stillasittande hela tiden när jag är hemma heller utan rör mig ibland typ går till affären eller fixar hemma vilken träningsnivå ska jag ange? det vore snällt om ni kunde tipsa mig om vad som passar bäst då jag inte vet!

  Annons

  /Mikaela

   

  Hej Mikaela,

   

  Bra att du frågar! Jag håller med om att den där indelningen är lite svår att begripa, så jag ska försöka förtydliga tabellen.

  För det första kan man skilja mellan vardagsmotion och träning. En daglig promenad mellan 30-60 minuter skulle jag inte kalla för träning utan det är vad du bör röra dig som minimum – dvs vardagsmotion som bör ingå i din dagsrutin på ett eller annat sätt. Det kan naturligtvis vara någon annan form av kroppsrörelse, t ex att du cyklar till och från jobbet eller att du har ett jobb där du går och står mycket, t ex inom vård eller i butik.

  Allt utöver din vardagsmotion kan du räkna som träning. Vad som är ”rask” promenad är också lite svårdefinierat, men jag skulle tolka ”rask” som att du får en tydlig pulshöjning med lite snabbare andning. Om du går med stavar eller i backar eller går så snabbt att du anstränger dig ordentligt kan det alltså vara träning, annars mera motion.

  I beräkningen av ditt kaloribehov finns följande nivåer:

  Mycket låg: ingen träning alls

  Låg: 1-3 dagar/vecka

  Normal: 3-5 dagar/vecka

  Hög: 6-7 dagar/vecka

  Mycket hög: 2 ggr/dag

   

  Hur ska du sedan räkna exempelvis 3 dagar/vecka? Tabellen tar inte hänsyn till längden på träningspassen eller intensiteten utan är mer upp till dig att bedöma. Det kan vara en tuff spinningklass som kräver en hel del energi, ett styrketräningspass som tränar dina muskler men inte kräver så mycket energi och en yogaklass som är tufft eller mera är som en smidighetsövning. Sådana här beräkningar är aldrig exakta utan ska tas med en nypa salt och mera ses som en vägledning. Ska du få fram din exakta energiförbrukning måste du göra ett noggrant fystest, men det är knappast relevant. Prova dig fram med den energinivå du får fram och sedan kan du anpassa ditt energiintag utifrån detta. Jag gissar att du bör välja nivå låg! Lycka till och kanske ska du ta detta som ett incitament för att öka på din träning en del?

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  4 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar