Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hjälp, min tarmflora är under attack!

  24 augusti 2016
  En rik tarmflora är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Därför bör du undvika sådant som förstör din tarmflora.

  Jag äter just nu en penicillinkur mot borrelia som jag fick av en elak fästing. Läser sen på Svenska Dagbladets hemsida att den allra värsta fienden mot din gynnsamt stora tarmflora är just – penicillin. Men vad göra, ibland måste man välja mellan pest och kolera och borrelian måste jag ju bli av med. Troligen slår penicillinet ut runt 90 procent av tarmfloran och det tar minst en månad att bygga upp den igen – kanske ända upp till ett år för att få en hälsosam mångfald som gynnar de goda tarmbakterierna, vilka stärker immunförsvaret.

  Annons

  Varför är då tarmfloran så viktig? Enligt den brittiske genetikprofessorn Tim Spector är en rik tarmflora vårt bästa försvar mot bl.a allergier, övervikt och diabetes.

  Ju fler olika livsmedel vi får i oss, desto bättre och ju mer oprocessad maten är, desto större blir mångfalden av våra mikrober.  Detta finns att läsa i Tim Spectors bok ”Matmyten – vetenskapen om maten vi äter och hur den påverkar oss”.

  Förutom penicillin ser listan över tarmflorans värsta fiender ut så här:

  2. Skräpmat

  3. Tillsatser i maten

  4. Ensidig kost

  5. Transfetter

  6. Söta drycker

  7. Stress

  Vad ska jag då äta för att så snabbt som möjligt återställa min tarmflora? Yoghurt är bra liksom olika sorters grönsaker, gärna råa. Köttet ska helst vara ekologiskt så att djuren inte fått i sig antibiotika. Rödvin lär faktiskt vara bra liksom opastöriserade ostar! Socker ska jag undvika i mesta möjliga mån och istället äta vanlig hemlagad mat som är så lite processad som möjligt. Kvarstår mitt gamla vanliga råd – äta så många olika bra livsmedel som möjligt!

  Läs mer om detta intressanta ämne här:

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar