Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hjälp! Hur bryter jag mönstret ?

  24 oktober 2014

  Hej Marie! Jag har ett stort problem, som bara växer för var dag. Jag hittar inte kraft till att komma tillbaka till mitt ”vanliga” liv när det gäller kost och motion efter semestern och sommaren. Jag har gått upp 5 kilo och mår som jag förtjänar. Jag måste få något tips på en ”rivstart” som kan få mig till att hitta rätt igen. Jag har ätit helt fel, inte lagat någon bra mat, inte tränat…. Jag tror att du vet vad jag menar. Jag har samlat mycket vatten och känner mig pluffsig. Det som är min största last nu det är jag själv. Jag vet vad jag bör göra men det tar ju lite tid att börja tappa de extra kilona, därför behöver jag en rivstart så jag tycker det är roligt igen. Jag känner själv att när jag hamnar i en sån här svacka isolerar jag mig själv och då blir det liksom ännu svårare att ta tag i. Kanske du har några tips på träning. Jag trivs mest med promenader och det brukar ge goda resultat. Men så fort jag blir lite tyngre så känns ju även det tungt och jobbigt. Har du något tips till mig?

  Annons

  Mvh Hanna

  Mitt svar till Hanna:

  Jag har full förståelse för hur du känner dig eftersom jag varit i samma situation tidigare. Man vet att man vill förändra sina vanor, men man har inte kraften att komma igång och bryta mönstret. Jag vill ge dig ett par olika förslag till hur du kan komma igång:

  Det allra första som faller mig i tanken är att jag hoppas att du har möjlighet att boka dig på den MåBraresa som går i början av december. Då åker jag ner till Playitas på Fuerteventura tillsammans med en grupp MåBraresenärer som vill njuta av en veckas inspiration med föreläsningar om både mat, motivation och träning, samtidigt som du har chansen att prova på en massa olika träningsformer. Det brukar vara en helt fenomenal vecka – roligt, trevligt, lärorikt och inspirerande och jag kan nästan garantera att du skulle bli nöjd. Läs mer om resan här:

  Om du inte har möjlighet att åka finns det såklart andra vägar för att bryta ditt mönster och komma igång med den rivstart du efterfrågar. Här gäller det att hitta en metod som du känner kan passa just dig. Har du inte provat 5:2-metoden skulle jag vilja rekommendera dig att ge den en chans. Jag har själv praktiserat 5:2 i 1 1/2 år och jag mår fantastiskt bra samtidigt som jag gått ner till min önskevikt och håller mig kvar där. Du kan läsa mer om 5:2 och andra former av korttidsfasta på 5:2-klubbens hemsida. Jag har också skrivit en bok om 5:2 för kvinnor, som du kan beställa på MåBras hemsida. 

  Om du inte känner dig bekväm med korttidsfats kan du välja en annan metod som du känner att det skulle vara spännande att testa. Du kan söka vidare på nätet och läsa om GI, LCHF, stenålderskost, Itrim, ViktVäktarna med flera metoder. Vilken du väljer spelar egentligen ingen roll när det gäller att bryta mönstret, men för att det sak bli långsiktigt hållbart måste du vara beredd på att ändra dina vanor även på lång sikt.

  Ta dig en funderare på vad jag skrivit och kommentera gärna med en följdfråga om du känner att du behöver det. Varmt lycka till!

  Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar