Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hemma med nya erfarenheter och ny kunskap

  27 oktober 2015

  Jag har gjort mitt livs resa! Och nu pratar jag inte om en mental resa utan en högst verklig sådan. Jag har varit i landet Bhutan som jag för ett år sedan inte ens visste om att det fanns. Vilken upplevelse!!! Bhutan ligger inklämt mellan Indien och Tibet, vid Himalaya och när vi flög in passerade vi mäktiga Mount Everest!

  Annons

  IMG_3903

  Detta var en resa med Expeditionsresor där det ingick en 5-dagarsvandring på höjder mellan 2600-4250 meter över havet. Att vandra på den höjden är en utmaning för kroppen och kräver att man sköter sig… Vår expeditionsledare Jonas tjatade oupphörligt på oss att andas djupt för att syresätta blodet på den höga höjden. Dessutom måste vi dricka MYCKET och ÄTA OFTA!!!

  I dagryggsäckarna bar vi regnkläder och VATTEN! 3-4 liter var ett minimum för en dagsvandring och det gick åt. Vi hade mulor med som bar vår packning och guider som ledde oss rätt samt ett team medhjälpare som riggade upp våra tältläger och fixade måltiderna.

  IMG_4001IMG_4010

  Måltiderna var väl inga kulinariska höjdpunkter, men vi var strängt tillsagda att äta rikligt och inte sluta när vi var mätta – tvärtemot vad jag är van vid. Dessutom bjöds vi då och då på små överraskningar i form av kanelbullar, kexchoklad och annat godis, allt för att orka med de långa vandringsdagarna. Jonas hade samma filosofi som jag – ska man pula in extra energi kan det lika gärna smaka gott och det var härligt att hejdlöst få proppa i sig sånt som jag annars är ganska restriktiv med.

  Det funkade också! Jag orkade hålla tempot och njöt obeskrivligt av känslan att kroppen fortfarande lyder. Visst fick jag huvudvärk ibland men då var det bara att ta en klunk vatten och djupandas någon minut, så försvann trycket över pannan. Det ska jag prova här hemma också nästa gång jag får ont i skallen. Den här vyn över det berömda ”Tiger’s Nest” glömmer jag aldrig!

  IMG_3971

  Vi besökte också en marknad och man inser att livsmedelslagarna inte är desamma som hemma. Allt exponerades öppet med hundar som sprang mellan stånden. Även köttet låg helt öppet – här en slaktad jak med huvudet liggande bredvid… Handsprit gick åt i avsevärd mängd!

  IMG_3992

  Men det var ändå väldigt smakligt med alla frukter och grönsaker, särskilt chili såldes i våldsamma mängder. Kanske lite bakteriedödande…, ingen av oss blev magsjuk under resan!

  IMG_3988 IMG_3991

  Vi fick till och med snö uppe på hög höjd och vi vandrade ofta genom steniga bäckar. Mina vandringskängor är jag tacksam över som skonade mina fötter och fotleder mot både skavsår, väta och kyla!

  IMG_4038

  IMG_4701

  Vi fick också prova på att cykla mountainbike. Vägen var 3-4 mil lång, men gick 1800 höjdmeter utför, så det var en hand på bromsen hela vägen ner. Ändå ganska jobbigt att parera leriga gropar. Jag har väl aldrig varit så lortig, men åh, så skoj det var!!!IMG_4691

  Nu ska detta inte bli en lång reseskildring, men det jag bär med mig är vikten av att hålla igång kroppen för att orka med att få njuta av en sådan här upplevelse. Jag kommer säkert aldrig mer till Bhutan, men vandra ska jag absolut fortsätta med. Det finns många vackra platser på närmre håll som är värda ett besök.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar