Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Helst vill man vakna smal…

  14 augusti 2012

  Hej!

  Jag är en tjej på 19 år, 177 cm och i nu läget en vikt på 85 kilo. De senaste 10 veckorna har jag ätit mindre portioner, plockat bort pasta, vitt bröd och i princip alla snabba kolhydrater. Har även börjat träna varje dag (joggar, promenerar och gymmar), visa dagar två gånger om dagen men har hittills bara gått ner 5,7 kilo.

  Annons

  Jag skulle behöva gå ner minst 10 kilo till för att få ett normalt och hälsosamt BMI och jag kämpar verkligen för att gå ner i vikt men min motivation blir långsamt sämre eftersom jag tycker det tar så lång tid. Jag går ner ca 2 kilo sen står det still i kanske 2 veckor innan jag lyckas gå ner ytterligare lite till. Är detta normalt eller finns det något jag kan göra som jag kanske inte tänkt på?

  Jag är medveten om att en hälsosam vikt nedgång tar tid men ska det verkligen gå såhär långsamt?

  MVH elin

  Mitt svar till Elin:

  JAAAA! Det ska gå så fort…

  Det låter som om du har gjort en förändring av dina kostvanor som inte innebär svält, men som ger din kropp den mat som den så väl behöver. Eftersom du tränar behöver du få i dig kolhydrater, men de snabba är det bra om du tar bort – framförallt socker. Bra också att du minskar på vitt bröd, pasta och ris, men ändå äter rotfrukter, fullkornsbröd och annat som ger långsamma kolhydrater, bra mättnad och sund energi.

  Du säger BARA 5,7 kilo. Hade du sagt det om du hade gått upp i vikt? Troligen inte! 5,7 kg på 10 veckor är en mycket bra viktminskning. Snabbare bör det på sikt inte gå om du ska tänka dig att skaffa vanor som du kan behålla.

  Det enda som är fel, är din egen inställning. Bestäm dig för att du har varit suveränt duktig och att du gör helt rätt, och ge dig själv den tid som din kropp behöver. Man kan inte förvänta sig att kilona ska ramla av på ett kick.

  Det är fullständigt normalt att viktminskningen går lite trappstegsvis. Kroppen släpper plötsligt vätska när fettet förbränns, och då kan det verka som om 2 kilo försvinner över en natt, men processen i kroppen med fettförbränning kan inte ske hur fort som helst utan att man hamnar på svältnivå, och då mår man inte bra och kan inte prestera heller, mer än under enstaka dagar. Inget att sträva efter, alltså!

  Vänd tanken att du inte pinar dig genom en tråkig period, utan se istället att du gör något som du mår bra av och som är spännande. 10 kg till är borta på några futtiga månader och är en hälsosam investering för framtiden. Fortsätt att vara konsekvent och stirra inte så mycket på vågen. Känn istället att kläderna sitter lösare och att det blir lättare och roligare att röra på dig. Du är värd att må bra under hela viktminskningsprocessen och bästa garantin är att du äter dig ”långsamt” ner i vikt.

  Lycka till/Marie

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar