Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Har fått en ny skarp medlem i min knivfamilj

  30 oktober 2016
  Jag är en knivnörd och jag skulle kunna ha hur många knivar som helst hemma. Men jag väljer med omsorg och har nu hittat en ny häftig medlem till min Globalfamilj! Den ska också vårdas rätt och ömt!

  Jag är en riktig knivnörd! Älskar att använda riktigt bra verktyg – det blir så mycket roligare då och resultatet blir definitivt bättre. Jag skrev ett blogginlägg i somras om mina två favoritknivar och nu har jag fått ett nytt tillskott i min Globalfamilj. Det är en ny typ med lite annan design än den vanliga och den känns lite ovan i början. Skaftet är större och tyngre så jag kan tänka mig att många kockar med större händer än mina kommer att uppskatta den nya modellen.

  Annons

  Vad jag gillar är att den känns skön att hålla i  och skärpan som är helt suverän. Samuraj-skarp – till och med jag kan klyva ett äpple i ett hugg 🙂 Sen tycker jag ju också att den är snygg och det är inte helt oviktigt när man ska jobba mycket med sina verktyg. Man måste liksom vara kompis med dem för att gilla det man håller på med!

  IMG_6209

  Den lilla kniven på bilden är min skalkniv som är suverän att skala och kärna ur äpplet med – används också dagligen till smått pill och annat finlir bland frukt och grönsaker.

  Många av mina recept innehåller mycket grönsaker och det är ett evigt skärande och hackande. Då vill det till att kniven håller måttet. Nyligen gjorde jag ett recept på räksallad med julienne-skurna grönsaker. med en slö kniv hade det varit dödstrist, men med en bra kniv är det rentav ett nöje!

  julienne-420x300

  Nu gäller det att vårda storebror. Den mår inte bra av att maskindiskas – precis som alla andra fina knivar. Men hur svårt kan det va’ att diska av och torka kniven direkt efter användning? Den ska ju troligen användas snart igen, så varför stoppa in den i maskinen? Där försämras skäregenskaperna ganska snabbt, så du tjänar på att vårda den ömt. Och den ska inte ligga och slamra i en låda bland andra redskap. Då riskerar eggen att skadas i onödan. En magnetlist på väggen är ett utmärkt sätt att förvara sina knivar.

  För att bibehålla skärpan måste alla knivar slipas då och då. Jag underhåller mina knivar med en knivslip av ganska enkel modell men den funkar riktigt bra. Förr använde jag alltid ett skärpstål, men det här är enklare och ger till vardags ett tillräckligt bra resultat. Sen kan man då och då lämna in sina knivar och få dem expertmässigt slipade.

  IMG_6210

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar