Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Har du dålig karaktär…?

  17 november 2014

  …eller är det brist på motivation? Hmm, tänker du kanske, vad är skillnaden?

  Jo, jag hör ganska ofta människor säga att de har så svårt att lyckas gå ner i vikt för att de har dålig karaktär. Jag har funderat på det där en del… Har jag själv dålig karaktär eftersom jag ofta faller för frestelsen att äta sådant som jag inte borde? Eller ska jag anse att den är bra eftersom jag numera kan hålla min vikt någotsånär stabilt där jag vill ha den?

  Annons

  Nu har jag kommit fram till att det inte handlar om ett personlighetsdrag med bra eller dålig karaktär. Det är mest något man slänger ur sig och kanske till och med använder som en ursäkt för att slippa ta tag i problemet… ”Jag är ju så hopplös med min dåliga karaktär, så det är ingen idé att jag försöker ens…” Sisådärja, där krånglade jag mig ur knipan för den här gången…;-)

  Om jag istället tänker att det INTE är ett personlighetsdrag, utan faktiskt något som jag kan påverka själv – ja, då blir det såklart lite jobbigare att skylla på strumpstickor. Jag kanske rentav vid närmare eftertanke inser att jag KAN åstadkomma en förändring om jag verkligen vill.

  Var köper man motivation? Inte på burk i alla fall. Jag kan bli inspirerad genom att lyssna på andra som har lyckats eller gå på en MåBrakväll och lyssna på intressanta föreläsningar, åka på MåBraresa, köpa MåBra eller andra tidningar och böcker som beskriver olika vägar och metoder. Men för att bli motiverad måste du ta till dig detta flöde ur inspirationskällorna och känna att du verkligen VILL förändra dina mat- och motionsvanor.

  Och då kommer vi till kapitlet vilja eller inre motivation om man ska uttrycka sig lite tjusigt! Här måste vi väga förändringens och försakelsens för- och nackdelar mot varandra för att skapa den tillräckliga viljan. Jag måste förstå att jag har något att vinna i slutänden och det är inte så svårt om du bara själv tror på att du kommer att lyckas. Här kan jag bomba min egen hjärna med positiva tankar – göra det till en vana att varje morgon tänka att jag kan om jag vill. Då blir det en process som snart visar sig i att viljan finns där. Då är jag mogen att göra slag i saken och det blir det så mycket lättare än innan. Moroten är självklar – du har så många hälsofördelar att vinna!

  morot

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar