Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Har du ärvt din övervikt?

  21 augusti 2015

  I dagens morgontidning läser jag att ett internationellt forskarteam har hittat en förklaring till varför vissa personer tycks ärva en benägenhet att drabbas av fetma.

  Det är genen FTO som står för en ärftlig koppling till fetma och förklaringen verkar vara att en del personer bär på en viss variant av genen. Dessa personer har fettceller som alstrar mindre värme och därigenom istället lagrar mer fett. Det här forskningsresultatet publiceras i New England Journal of Medicine, läser jag i DN.

  Annons

  Visst är det uppenbart att somliga av oss har lättare att dra på sig övervikt än andra även om man tar bort livsstilsfaktorer som en orsak. Det är bara att konstatera att livet inte alltid fördelar rättvist…

  Jag brukar säga att jag fryser mer än de flesta och jag skulle kunna tänka att jag har den här genvarianten eftersom mina fettceller inte alstrar så mycket värme, men jag tror nog ändå inte att det är så…

  Man måste skilja mellan ärftlig fetma och lättare varianter av övervikt som är enklare att hantera. Det man av oförstånd, lathet eller dålig självdisciplin äter sig till är det betydligt lättare att komma åt även om det inte är en självklar förändring. Och oavsett orsak till övervikten finns det ingen anledning att slå sig till ro med att konstatera att jag har fel sorts gener. Man kan åtminstone göra så gott man kan för att få ett hälsosamt liv och begränsa övervikten till att inte gå helt överstyr. Vi har fått den kropp vi har och ingen annan kan ta ansvar för den än vi själva. Jag får nog fortsätta att äta så bra jag kan och begränsa mitt matintag för att fortsätta behålla min normalvikt. För min del är det utmärkt att leva med 5:2-metoden eftersom jag tycker att den passar mig. Men här måste var och en hitta sin väg till välbefinnande – oavsett vilka gener man är född med.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar