Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Hamnar jag i svältläge nu?

  28 december 2011

  Hejsan Marie!

  Jag ska precis påbörja mitt livs första försök till att ändra min livsstil och långsiktigt gå ner till en sundare vikt. Jag är 23år gammal, 186 lång och väger 150kg. Jag har nu, genom ett FaR (fysisk aktivitet på recept), blivit lotsad till företaget Extravaganza och ska inom kort börja deras program. Nu till problemet/frågan. I deras plan ingår att man börjar med en kickstart med pulver och måltidsersättningar med sammanlagt endast 500kalorier/dag. Idag har ingen sund relation till mat, klämmer säkert i mig bortåt 3-3500 kalorier/dag, så det skulle vara en rejäl omställning för min kropp. Är det verkligen bra? Allt jag försökt läsa mig till om detta säger att det signalerar svält till kroppen.

  Annons

  Blir det annorlunda för mig som är så väldigt överviktig eller gäller samma kemi för mig?

  Tack på förhand/Isabelle

  Hej Isabelle,

  Så fint att du fått fysisk aktivitet på recept! Du har en enorm massa fördelar att vinna på att ta itu med dina mat- och motionsvanor.

  Min grundinställning är, som du kanske har förstått, att det bästa är att äta lite av varje och på så sätt långsiktigt förändra sina matvanor till det bättre. Men jag inser också att det kan finnas en poäng med att få en riktig kickstart, som du får om du provar en metod med måltidsersättningar som ger ett minimum av energi.

  All viktminskning är en form av ”svält” eftersom du konsumerar mindre mängd energi än vad kroppen behöver för att ”gå runt” Det som händer är att din kropp använder sig av den reservenergi som du har lagrat, alltså dina fettdepåer. Det är precis det du är ute efter. Ju större skillnad mellan energiintag och energiförbrukning, desto snabbare blir viktminskningen. Det är ingen skillnad om du är kraftigt överviktig eller om du bara bär på några (o)trivselkilon, möjligen kan det gå lättare att minska i vikt i början när fettöverskottet är stort och du också släpper en mängd vätska ur kroppen.

  Huvudsaken för dig är att du känner dig motiverad att göra en varaktig förändring. Du kan få igång lusten genom att göra denna drastiska förändring i början. Det blir en tydlig signal till dig att det är något nytt som gäller och vilken metod du då använder dig av är av mindre betydelse. Huvudsaken är att det känns roligt och att du mår bra. När du sedan kickat igång kommer du att kunna börja äta mat igen med ett nytt mönster som inte alls liknar det du har idag. DÅ kan du börja följa våra MåBrarecept och orka träna dessutom. Varmt lycka till!
  /Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  4 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar