Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Halvtid i 5:2 testet

  3 maj 2013

  Det är verkligen jätteroligt med all respons – både positiva och negativa kommentarer. Jag är självklart helt överens med Liisa om att det bästa vore om ingen av oss behövde dieter. Tänk så enkelt det vore om alla hade en fungerande ämnesomsättning, ha fungerande hunger/mättnadskänslor, motionera regelbundet, äta varierat och lagom mycket, njuta av tillvaron och alltid MåBra!

  Annons

  Nu är det tyvärr inte så, och därför söker vi hela tiden efter nya metoder som kan inspirera dem som har svårt att hantera sina vanor på ett sunt och bra sätt. I MåBra belyser vi både bra och mindre bra dieter och låter var och en välja själv. Jag redovisar mina åsikter – ibland är det svårt att ha en 100 % klar uppfattning, och mina åsikter är naturligtvis subjektiva utifrån mina erfarenheter.

  Denna 5:2 -diet är den första på många år som jag själv provar. Anledningen är att jag själv tror på att vi mår bäst av att äta så varierat som möjligt, och att vi också lever för att kunna njuta så mycket det bara går av tillvaron, vilket för mig inbegriper att få njuta även av mat och dryck – mest nyttigt men även med en liten dos onyttigheter.

  Vi är många, vad jag kallar ”antingen-ellermänniskor” och för oss kan det här sättet att hantera sitt ätande vara ett vettigt alternativ – särskilt som det finns en hel del forskningsresultat som pekar på att det t.o.m. kan vara hälsosamt att dra ner drastiskt på energiintaget ibland. Jag är tämligen övertygad om att det inte är ohälsosamt för oss att dra åt svångremmen ett par dagar i veckan när många annars ständigt äter onödigt mycket.

  Nu har jag testat det här konceptet i tre veckor och jag måste säga att jag mår förträffligt. Visst är jag lite hungrig under ”lågkallodagarna”, men lite hunger är faktiskt bara skönt att känna. Det blir så mycket godare att äta sen. Visst finns risken att man överkonsumerar en smula de dagar man äter utan begränsning, men jag tror att det är en vanesak. I början tänkte jag väldigt mycket på mat, men nu börjar det kännas lite mer normalläge. Jag har fattat att det inte är plågsamt och även om jag kan känna av en svag huvudvärk ibland, så har jag ingen känsla av att blodsockret ligger i knähöjd. Nu har jag inte ägnat mig åt några tuffare träningspass på ett tag, men långa och raska promenader liksom min yoga är inga som helst problem att orka med, även de dagar när energiintaget ligger under 500 kcal.

  Igår lagade jag en riktig festmiddag bara för att bevisa att det inte måste bli keso och omelett varenda dag. Jag njöt av varenda tugga – säkert njuter jag mer än vanligt och äter mer med närvaro.

  Hela dagens måltider redovisar jag här som vanligt:

  Frukost:                                                    118 kcal

  1 kokt ägg
  1 dl lattemjölk i kaffet

  Lunch:                                                        144 kcal

  Smoothie mixad av
  1,5 dl mild lättyoghurt naturell
  1/2 liten banan, 50g
  1 dl frysta mangotärningar , 50 g

  Middag:                                                      229 kcal
  120 g färsk lätt grillad tonfisk
  125 g kokt sparris
  5 rejäla rädisor
  50 g kokta sockerärter

  Totalt hela dagen:                               491 kcal   P: 42 %   F: 26 %   K: 32 %

   

  Det är inte så väldigt synd om mig – många människor skulle vara överlyckliga över att få äta en sån här måltid…

  På söndag sätter jag mig på planet med en grupp andra förväntansfulla MåBra-resenärer. Den här gången reser vi till Turkiet och även där har jag tänkt fullfölja 5:2 – programmet. DET blir en utmaning, men jag tänkta ta flygdagen som en av lågkallodagarna – det är väl smart?

  Dela
  Tweeta
  Maila
  4 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar