Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Gott Nytt År utan nyårslöften!

  3 januari 2011

  Nej, det blev inga nyårslöften för mig. Jag tror inte att det skapar bättre förutsättningar att lyckas, om man inte samtidigt är motiverad. Bättre då att satsa på förändring när motivationen är på topp. Men just här kommer den stora nöten som ska knäckas.

  Annons

  ”Du kan inte ändra andra – bara dig själv”. Detta är ett vanligt påståendet som ofta används i relationssammanhang. Men det är sant, även om jag skulle vilja lägga till en rad: Du kan bara ändra dig själv om du verkligen vill, och om du vet vad som behöver ändras.

  Börja med att ta reda på VAD som behöver ändras för att du ska komma dit du vill. Var ärlig och tro inte att nån annan ska göra jobbet åt dig. Ansvaret är ditt!

  När du klurat ut vad just DU behöver förändra, ska du bestämma dig för HUR du vill göra denna förändring. Det finns en uppsjö av metoder och ingen annan än du själv kan välja vad som passar dig bäst. Du kanske till och med måste pröva flera innan du hittar det som funkar.

  Sen gäller det att välja NÄR du ska satsa. Förhoppningsvis har du genom att söka information sått flera motivationsfrön i hjärnan. Du känner dig lite nyfiken, och du börjar ställa dig in på att något är på gång.

  Här har du din chans att skapa positiva cirklar runt dina föresatser. Var beslutsam! Tänk positiva tankar, t ex:

  • att det ska bli kul
  • att du kommer att må bättre
  • att du kommer att känna dig mer tillfreds med dig själv
  • att konditionen och orken förbättras
  • att humöret blir bättre
  • att varje myrsteg åt rätt håll är bra!
  • att du kan och du är värd det

  Se till att upprepa de positiva tankarna ofta – ja, flera gånger om dagen, för att de ska landa. Tänk inte bara med hjärnan utan se till att det positiva tränger in ordentligt i medvetandet.

  Du kanske behöver lite hjälp på traven om du inte klarar det själv och då kan en yogakurs eller annan bodymind-träning göra susen.

  Försök också att omge dig med så positiva människor som möjligt. Ett leende smittar men det gör tyvärr även sura miner och negativt tänk.

  Jag hade det stora nöjet att få träffa Gunde Svan i Förkväll före nyår. Och Carolina Gynning! Och Agneta Sjödin. Snacka om positiv inställning! De talar snälla ord till sig själva – varje dag!

  Så nu ska jag viska vänliga ord i mitt öra – hur nu det ska gå till rent praktiskt – och se till att 2011 blir ett jättebra år! Jag önskar dig just detsamma!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar