Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  God Jul

  22 december 2010

  God jul

  …önskar jag alla läsare! Hur pass mycket god den ska bli avgör du själv, åtminstone vad beträffar mat och motion. Eftersom Susanne Gustafsson redan skrivit ner alla fina tips, hänvisar jag till dietistens sida. Jag kan bara instämma i allt det hon skriver! Klicka här för att läsa, men glöm inte att komma tillbaka till min sida sen…;-)

  Annons

  Vad vi inte själva kan påverka är vädret och ibland inte heller hälsotillståndet. Jag befinner mig nu i Sälen, där det just nu är -27 grader. Förhoppningsvis stiger temperaturen när solen går upp, men igår var det som varmast -22.

  Hade någon sagt till mig för en vecka sedan att jag skulle åka skidor 1 mil i så’n kyla, hade jag nog bara skakat på huvudet, men ta mig sjutton att det faktiskt gick riktigt bra. Visserligen var det strävt och trögt i spåret, men kanske just därför fick man jobba sig varm. Med nyinköpta ullvantar under de vanliga + en s.k. balaklava (det är en ansiktsmask och ingen maträtt – den heter baklava) och självklart ullunderställ och flerlagsprincipen, så kan man njuta av motion i riktigt sträng kyla.

  Här är ett bildbesvis:

  Vi fick däremot lämna min gamla mor kvar i stugan. Hon är 93 och kylan gör det svårt att andas, så visst finns det begränsningar av hälsoskäl. Det är säkert många Östersundsbor införstådda med vid det här laget. Magåkommor brukar kallas smygbantning, men jag tror inte att det är någon önskvärd metod!

  Idag ska vi handla maten till vårt lite begränsade julbord. Var och en har fått önska vad man inte vill undvara, så det blir sill, jansson, grisfötter, skinka och hemgjorda köttbullar. Lutfisk åt vi igår, så den är avklarad och kalkon passar också som en hel rätt. Risgrynsgröt blir en superb frukostförstärkning som passar bra före skidturen.

  Förresten vill jag tipsa om Janssons Frestelse som inte är gräddmäktig men ändå krämig. Köp en mjölig potatissort, t ex King Edward (du vet den med röda ögon). Varva den finskurna potatisen med ansjovis och RIKLIGT med lök. Häll över lite ansjovisspad och en lättare gräddvariant (7% eller upp till 15% om du vill lyxa och hellre tar en liiiten portion). In i ugnen tills potatisen är mjuk och låt sedan svalna. Då krämar den till sig lite extra och behöver bara ljummas upp när den ska avnjutas.

  Så nu hoppas jag att din jul blir precis så som du vill ha den – satsa på dina favoriter och ät med gott samvete. Kom också ihåg att julen är mer än bara mat! Merry, merry Christmas!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar