Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Glutenintolerans – drabbar fler och fler

  28 februari 2011

  När jag var barn hade jag en kompis som alltid klagade på ont i magen. Vi andra tyckte nog att hon var lite ”pipplig” och avfärdade hennes ganska lättsinnigt. I tonåren fick hon diagnosen glutenintolerans, något vi aldrig hade hört talas om och då blev hon lite märkvärdig istället för att bli sedd över axeln.

  Annons

  När min mamma var drygt 80 år sökte hon läkare för magbesvär. De tog prover och undersökte henne, och misstänkte fel på både bukspottskörtel, galla och lever. De sprättade till slut upp magen för att leta tumörer, men hittade ingenting. Efter sju sorger och 8 bedrövelser var det en vaken doktor som kom på att det kanske var något med maten, och javisst – det var glutenintolerans.

  Alltsedan dess har vi förstås alltid tänkt på vad vi har hemma och vad vi serverar när mor äter med oss. Tyvärr går det inte att laga bulgur, kamutvete, dinkel, couscous och allt sånt som är baserat på våra vanliga sädesslag. Då får vi vara glada att det finns annat än bara vitt ris att ersätta med. Vi varierar med svart och rött ris men naturligtvis också potatis och rotfrukter. Det största problemet var tidigare pastan och brödet, men nu finns det ganska mycket att välja på i butikshyllorna. Förr bakade jag en del själv, men det går oftast inte att bara byta ut vanligt mjöl mot glutenfritt. Det är svårt att baka så att det blir gott och degarna är ofta svåra att hantera. Då är det skönt att kunna köpa färdigt som också är varierat. Häromdagen provade jag fyllda kex som faktiskt smakade som ”vanliga”.

  Glutenintolerans sägs drabba ca 10 % av befolkningen, så det är en ganska vanlig ”åkomma”. Det finns alltså anledning för butiker och restauranger att se till att det alltid finns glutenfria alternativ att erbjuda dem som inte tål vete, råg, korn och vanligt havre. Det händer fortfarande alltför ofta att vi ber om glutenfritt bröd på restaurang och får svaret att ”det har vi tyvärr inte”. Däremot har många kockar blivit bra på att utesluta vetemjöl i recepten. Man använder oftast maj- och rismjöl i såser och andra redningar, så att det funkar för de flesta.

  Mycket av den mat vi äter är naturligt glutenfri och ju mindre vi ”konstrar till” maten desto lättare kan man vara säker på att den är ”ren”. Rent kött, fisk, ägg, rotfrukter, grönsaker, frukt, olja och i viss mån mejerivaror- naturell mjölk, fil och yoghurt – allt detta är naturliga livsmedel som man kan laga mycket vanlig mat av. Däremot får man se upp när det gäller charkuterier och allt som är baserat på våra vanliga sädesslag – bröd, müsli, pasta och grynblandningar av olika slag. För den som har problem med vikten är det inte mer komplicerat med en glutenfri diet, kanske t o m tvärtom eftersom man gärna håller sig till de naturliga råvarorna.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar