Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  GI i våra recept

  23 augusti 2012

  Hej!

  Min enkla fråga är om recepten är gjorda utifrån GI ?

  Maria

  Mitt svar till Maria:

  Ett snabbt och enkelt svar skulle kunna vara ”Ja, vi applicerar ett GI-tänk i våra recept. Men jag vill inte uttrycka mig på det viset, eftersom din fråga kräver en lite mer ingående förklaring. Jag ska göra ett försök att på ett enkelt sätt beskriva hur våra recept är uppbyggda:

  Annons

  GI står för Glykemiskt Index, vilket enkelt uttryckt är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger de närmaste 2 timmarna efter en måltid. I praktiken innebär det att ju lägre GI, desto längre tid håller du dig mätt och kan undvika att bli sugen. I folkmun har GI kommit att innebära en kosthållning, där man utgår ifrån att maten ska innehålla livsmedel som har ett lågt GI, vilket betyder att man utesluter alla snabba kolhydrater till förmån för långsamma kolhydrater. GI mäts endast på kolhydratrika livsmedel eftersom kött, fisk och andra livsmedel som inte innehåller kolhydrater inte har någon mätbar inverkan på blodsockerpåslaget.

  Det finns utifrån detta olika GI-inriktningar. En del är strikta och innehåller inga snabba kolhydrater alls, och dessutom ett lågt innehåll av kolhydrater överhuvudtaget. I vissa extrema dieter ersätter man en stor del av kolhydraterna med protein och fett. Andra metoder är mer ”lättillgängliga” och utgår från ett ”tänk” där hela måltiden ska ge ett långsamt och jämnt blodsockerpåslag för att inte skapa onödiga hungerattacker. I detta sammanhang pratar man ofta om GL (=Glycemic Load= Glykemiskt påslag) eller GP (=Glykemisk Profil). Här balanserar man livsmedel med högre GI som t. ex potatis med proteinrik mat som sänker det totala blodsockerpåslaget. Man ser alltså till hela måltidens påverkan istället för det enskilda livsmedlet, och det är ju det som verkligen är intressant.

  Våra MåBra-recept är till allra största del GI-inriktade enligt den senare modellen. Men man kan säga att ett recept som enbart innehåller livsmedel med ett lågt GI blir ett GI-recept. De allra flesta matrecept i MåBra är fria från snabba kolhydrater. Undantaget är desserter, bakverk, en del festrecept och en del äldre recept som gjordes innan GI-debatten blev aktuell.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar