Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Går inte ner trots mindre kolhydrater…

  21 januari 2015

  Hej! Jag undrar om varför jag går upp vikt när jag inte äter lika mycket kolhydrater som innan. I skolan drar jag ner på kolhydraterna, äter mer protein och grönsaker i skolan. Sen äter jag lite av kolhydraterna hemma. Typ 3 skedar ris annars skippar jag det ibland. Och jag ska nu börja träna 2 gånger i veckan (friidrott) så min fråga är varför känns det som jag går upp i vikt. Går inte ner. Måste jag tänka på något speciellt? Mvh M.M

  Annons

  Hej M.M

  Alltid när det är frågor om viktminskning är det avgörande hur energibalansen ser ut. För att gå ner i vikt måste du äta färre kalorier än din kropp gör av med – det är egentligen ganska enkel matematik. Problemet ligger i att få koll på sitt eget energiintag respektive energiförbrukning, men här får man testa sig fram för att få önskad effekt.

  När du nu minskar på kolhydraterna ökar du istället mängden protein och kanske även fett och då hamnar du troligen på samma energiintag som innan och då händer inget på vågen.

  Du säger inget om din vikt, så jag kan inte avgöra om du verkligen behöver gå ner i vikt. Men om du har en äkta övervikt bör du se till att registrera ditt matintag, dvs räkna kalorier för att få koll på vad du behöver dra ner på.

  Om du nu ska träna på en ganska tuff nivå är det samtidigt viktigt att du äter ordentligt och allsidigt. Ät ett mål ca 2 timmar innan ett träningspass och se även till att äta inom en halvtimme efter passet för att kroppen ska återhämta sig så snabbt som möjligt. Bläddra gärna bakåt i mina blogginlägg för att få mer information. Jag har skrivit ganska mycket om liknande saker.

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar