Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Funkar det att festa på helgen?

  19 april 2016

  Här kommer en mycket bra fråga från en läsare som jag tänkte svara på med en förklaring:

  ”Jag har under ungefär ett halvår jobbat på att gå ner i vikt och börjar närma mig min målvikt på 60 kg. Jag har dock ett lite förvirrande ”problem”, eller iaf något jag inte förstår!

  Annons

  Jag försöker ligga på ett kaloriunderskott mån-fre. Lördag unnar jag mig onyttigheter och söndagen äter jag ganska ”normalt”, varken för mkt eller för lite liksom. Och överlag har jag ju gått ner på detta sätt (gått ner ca 7 kg). Men jag går alltid upp i vikt över helgen, vilket känns lite deppigt. Det känns som jag ”förstör” min viktnedgång genom att unna mig en dag. Samtidigt unnar jag mig inte SÅ mkt så jag förstår inte varför. När jag jämför min vikt fredag morgon och måndag morgon har jag oftast gått upp 0,5-1 kg. Sen ramlar den vikten och ofta lite mer av mig veckan efter…

  Jag väger mig varje dag och de andra dagarna i veckan skiftar min vikt inte alls så mkt, så jag har svårt att tro att det är ren slump. Det händer ju också varje helg.

  Kan det vara möjligt att jag går upp ett helt kg av att unna mig en dag och äta OK den andra? Jag vill ju inte ta bort min ”onyttiga” dag för då finns det nog stor risk att jag inte orkar hålla min nyttiga livsstil på veckodagarna.”

  Mitt svar: Vilken bra fråga du ställer och så himla bra jobbat! Jag hoppas att jag kan ge dig ett lika bra svar ;-):

  Våra kroppar består till stor del av vatten och mängden kan variera ganska kraftigt beroende på vad vi har ätit, om vi har svettats mycket eller hur mycket och vad vi har druckit.

  Du har säkert hört tals om att vissa livsmedel ”binder vätska”, exempelvis salt. Det betyder att om du ätit kraftigt saltad mat, så stannar en hel del vätska kvar i kroppen istället för att sköljas ur när du kissar. Det kan handla om flera dl vatten, vilket betyder att kroppsvikten kan påverkas.

  Andra livsmedel som t ex kaffe har motsatt, alltså utdrivande effekt. Mycket kaffe och även annat kan på så vis driva ut vätska ur kroppen.

  Men det är inte bara salt som binder vatten – äter du en kolhydratrik kost binder den också vätska i vävnaderna och det kanske är det som händer under dina helger. Lite extra god mat och kanske då bröd, pizza, pasta, någon liten bulle etc gör att din kropp binder upp mer vätska vilket syns på vågen direkt. Det är alltså inte fett som hinner bildas så snabbt, likväl som du inte bryter ner fettet på några dagar.

  Jag tycker att du ska sluta bekymra dig eftersom du ändå har en stabil viktminskning totalt sett och det är ju huvudsaken. Självklart skulle din vikt ligga mer stabilt nedåt om du inte hade din ”unnar-dag”, men å andra sidan skulle du kanske tycka det vore så trist att du skulle ”ge upp”, vilket vore betydligt sämre.

  Om det hade varit så att du åt så mycket att du gick upp ALLT över helgen hade det varit en annan sak. Då hade du kunnat säga att du ”förstörde” veckans viktuppgång genom att konsumera lika mycket energi extra som du hade dragit ner under veckan. Men så tycks det ju inte vara eftersom du över tid har gått ner. Fortsätt du som tidigare, men var lite uppmärksam så att du inte börjar överkonsumera under helgerna.

  Cropped image of hand holding healthy granny smith apple over white background

  Cropped image of hand holding healthy granny smith apple over white background

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar