Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Föreläsning om sötsug

  22 mars 2014

  Vi har nu varit på vår fantastiska MåBra-resa några dagar och vi har bjudits på det bästa väder man kan tänka sig. Temperaturen ligger på dryga 20 men i solen blir det betydligt varmare, men det går utmärkt att träna även i solen om man bara ser till att smörja in sig ordentligt. Den ständiga vinden svalkar också och kvällar och morgnar känns det till och med svalt.

  Annons

   

  Vi är ca 65 MåBra:are i gruppen och igår var vi på en utflykt och fick se lite mer av ön. Vi började med ett besök på en aloe vera-fabrik för att sedan åka till den forna huvudstaden Betancuria där det fanns tillfälle till både shopping och fika. Vi gjorde även en avstickare till fiskebyn Ajuy, där vi vandrade ner till de spektakulära grottorna.

  1743610_10200847999722880_518562388_n

  Dagens föreläsning handlade om hur man kan hålla sitt sötsug i schack. Det är så himla roligt att få prata inför en glad, positiv och engagerad publik. Idag var alla stolar upptagna, så ämnet är klart intressant för många.

  DSC00340

  Det finns tyvärr inte en mirakelmetod eller en genväg som på ett magiskt sätt tar bort ditt sötsug, men det finns olika sätt att minska det. Nu är det ju tyvärr ändå så, att ingen kan bli av med sötsuget helt och hållet bara genom att lyssna på mina eller någon annans tips – man måste ta till sig av dem också. Mina råd är många och det kan finnas de som funkar på en men inte på en annan. Som så ofta handlar det om att vi är individer som fungerar lite olika. Du måste tänka efter vad som är bäst för dig och gärna prova dig fram för att få ett förhållningssätt som just du mår bra av.

   

  Ett sätt är att prova korttidsfasta, ett annat är att utesluta snabba kolhydrater ur kosten och öka andelen protein och fett, dvs någon variant på LCHF-kost.

   

  För mig har 5:2-metoden fungerat bra även om den ärligt talat inte fullständigt har tagit bort mitt sötsug. Jag tycker fortfarande att det är jättegott med godis, och jag måste ibland använda disciplin för att inte överäta. Men vem har sagt att allt ska vara så lätt? Ansvaret ligger hos mig och ingen annan.

   

  Det finns de som har utvecklat ett sockerberoende och för dem räcker det kanske inte med vanlig disciplin. Klarar man inte av att begränsa sig måste man kanske be om hjälp. Jag brukar jämföra med alkohol- eller nikotinberoende. En del människor klarar att feströka eller ta ett glas vin då och då, men det innebär inte nödvändigt att man är beroende. Kan du njuta i begränsad mängd – vare sig det är av alkohol eller godis, är det helt okej!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar