Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Förbränning och matsmältning

  28 april 2014

  Hur vet man om man har långsam matsmältning och låg förbränning trots ett aktivt liv med familj, yrke som förskollärare, tränar i snitt 4 pass i vecka, varierat med kondition och styrka.

  Kan man mäta förbränningen?

  Annons

  Försöker ändra mina kostvanor för att tappa 5 kilo till. Ett stort problem tycker jag är när man, som jag, arbetar inom förskolan där vi äter pedagogiskt vilket innebär att jag bör äta av allt som serveras. Det är svårt att byta ut livsmedel. Det är också så alla former av nötter, mandel och sesamfrön är förbjudet inom skolans/förskolans lokaler. Min lösning bör väl vara att ta mindre portioner? Svårt tycker jag då jag redan nu försökt att byta ut det mesta av kolhydraterna i maten mot grönsaker. Jag har slutat med godis och minskat ned med fika på kvällarna, tränar i snitt 4 pass i veckan. Men jag har bara gått ned 4 kilo på 4 månader… Jag äter med grönsaker nu än någonsin förr. Varierat med rotfrukter och färska grönsaker. Min last kan nog vara ostmackor som kan bli 1-4 /dag.

  Charlotte

  Det här var flera frågor på en gång men jag ska försöka bena ut det hela:

  Ja, man kan mäta sin förbränning men det är en ganska komplicerad historia och oftast ganska meningslöst. Det är bättre att göra en kostregistrering under en längre tid och samtidigt se vad som sker på vågen – då hittar du var din egen förbränningsnivå ligger. Om det är så att du har försämrad ämnesomsättning på grund av en underfunktion i sköldkörteln, går det att mäta med ett enkelt blodprov på vårdcentralen, men då har du troligen fler symptom än att du har svårt att gå ner i vikt.

  Jag tycker att du först ska skriva upp allt vad du äter för att få en bild av ditt energiintag. På MåBras hemsida finns en  kaloritabell och om du blir medlem i 5:2-klubben får du dessutom ett verktyg för att summera allt du äter. Annars går det bra med papper och penna.

  Det är lätt att få i sig mer än man tror och att hamna högre än vad kroppen gör av med är inte alls svårt tyvärr. Men genom att hålla koll på det man äter blir man medveten och det kan räcka för att vikten ska minska.

  Att nötter och mandel är förbjudet i skolan är ingen nackdel eftersom dessa är en veritabel  kalorifälla. Du är inne på helt rätt väg att du ska minska portionerna och då främst av de livsmedel som ger mycket energi för mättnaden. Ät kött, fisk, ägg, grönsaker, rotfrukter men håll igen på alla såser. Ta små portioner av ris, pasta, smörgås, ost och feta charkuterier. Ät frukt och bär men inte i överdrivna mängder. Ta mycket av grönsakerna förutsatt att de inte badar i dressing.

  Du har ändå gått ner 4 kilo och det är väl jättebra. Du har redan gjort betydande och riktigt bra förändringar i ditt kosthåll, så jag tycker att du ska fortsätta på den vägen. Om du vill öka farten får du kanske ompröva dina ostmackor.  Beroende på vilket bröd och vilken ost du väljer kan 4 ostmackor på en dag lätt ge dig mellan 4-600 kcal extra om dagen vilket motsvarar 1/2 kg i veckan ungefär….. Om du har svårt att avstå dem – bestäm dig för 1 macka och välj då gärna knäckebröd och en mager ost så hamnar du under 100 kcal – en STOR skillnad i längden!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar