Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  För lite kalorier – en läsarfråga!

  5 februari 2016

  Jag har gjort kollen om mitt kcal intag – jag är 174 cm lång väger 94 och har ett bmi på 31, då stod det att – om jag skulle gå ner i vikt – snabbt , så skulle jag äta mellan 1200 och 1500 kcal. Jag har nu haft koll på mitt intag i en vecka och jag äter 3 maträtter om dagen plus frukt och ngn macka som mellanmål, men kommer knappt upp i 1150 kcal – kan det att bli ett problem för mig att kunna gå ner i vikt? Mvh Ann-Marie

  Annons

  Mitt svar till Ann-Marie och andra som undrar samma sak:

  Först och främst vågar jag gissa att du är i 45-årsålder och att du angett låg fysisk aktivitet. I så fall hamnar du på ett energibehov på 2000 kcal. Med ett underskott på 500 kcal, vilket vi på MåBra rekommenderar bör du äta ca 1500 kcal för att gå ner i snitt 0,5 kg/vecka, vilket är bra och långsiktigt.

  Att äta mindre kan vara okej under en kortare period för att få till en rivstart, kanske 1-2 veckor. 1200 eller 1150 spelar då ingen avgörande roll – du kommer helt säkert att gå ner i vikt. MEN om du under en lägre period ätter endast 1150 kcal riskerar du att kroppen går in i sparläge med försämrad fettförbränning som följd. Dessutom är det svårt att tillgodose kroppens fulla behov av näringsämnen (vitaminer och mineraler) på ett så lågt intag. Du fortsätter att gå ner i vikt på detta låga energiintag, men så fort du börjar äta mer kommer du att få svårt att hålla vikten eftersom kroppen har vant sig vid att leva snålt.

  Att öka intaget från 1150 till 14-1500 är knappast svårt. Om du väljer recept som ger under 400 kcal, kan du komplettera med några nötter, en extra potatis, lite olivolja i salladen, en lite större portion eller ett extra mellanmål/kvällsmål.

  Om du medvetet vill få en rivstart skulle jag föreslå att du testar att en eller två dagar i veckan strypa intaget till 500 kcal och övriga dagar ligga på 1500. Då får du samma snabba effekt med den beprövade 5:2-metoden men utan att kroppen hamnar i svältläge.

  Vilket du än väljer är det extra viktigt att på ett lågt energiintag äta balanserat och varierat med företrädesvis nyttiga livsmedel. För att tillgodose kroppens näringsbehov har du inte ”råd” att slösa på tomma kalorier som socker, alkohol och chips.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar